In 2025 moet een van de initiatiefnemers van ons onderzoeksplatform voor de rechter verschijnen. De zaak, die aanvankelijk in Almelo gepland stond op 13 december wordt verplaatst naar een andere rechtbank en naar een latere datum. De zaak betreft vermeende bedreigingen door de publicist aan het adres van voormalig journaliste Angelique Kunst van Dagblad Tubantia, die inmiddels voor het Algemeen Dagblad werkt. De kwestie begon met een aangifte die de Tubantia journaliste in juni 2022 deed, een week nadat Kamps haar en haar hoofdredacteur schriftelijk meedeelde een klacht tegen haar in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek vanwege niet feitelijke berichtgeving en aanhoudende laster via de regionale krant. Dat blijkt uit documenten die in het bezit van onze onderzoeksredactie zijn gesteld.
De publicist, Henrie Kamps (63), is op dat moment betalend lid van de NVJ en heeft recht op juridische bijstand vanuit NVJ. De aangifte leidt enkele maanden later tot een onrechtmatige huiszoeking door de politie Oost-Nederland op het woonadres van de Needse journalist. De redactie van het platform is op dat moment gevestigd in de Turkse stad Istanboel, Maltepe.
De Needenaar doet vergeefs een beroep op ‘zijn’ NVJ. Hij doet telefonisch melding bij een van de juristen, maar wordt niet door de journalistenvereniging teruggebeld. Enkele weken laten wordt hij zonder zienswijze geroyeerd door de Nederlandse Vereniging voor Journalisten.
Grote vraag is of politie, het Openbaar Ministerie en de NVJ niet onnodig en te vroeg, ongekende maatregelen hebben genomen tegen een journalist en/of de NVJ een ‘royement op bestelling’ heeft uitgevoerd.
De zelfverklaarde onderzoeksjournaliste bij DPG Media – het Belgische moederbedrijf van Dagbad Tubantia – meldde de bedreigingen destijds ook bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Daarop besloot NVJ-secretaris Thomas Bruning, die een half jaar eerder een aanvaring had met Kamps, om de publicist zonder verder wederhoor of gerechtelijke uitspraak uit de vereniging te zetten. Bruning zorgde er daarna voor dat andere landelijke en regionale media werd geïnformeerd over het royement
Volgens Kamps, die inmiddels is aangesloten is bij een internationale organisatie voor journalisten, was het niet de eerste keer dat de NVJ hem in de steek liet. Hij stelt dat het Bruning persoonlijk was die, ondanks zijn lidmaatschap, weigerde hem op een eerder moment juridisch bij te laten staan door NVJ juristen toen hij via Persveilig.nl online melding deed van de mogelijke betrokkenheid van twee Enschedese politieagenten bij zijn mishandeling tijdens onderzoekswerkzaamheden naar misstanden bij het CBR in Enschede.
“Ik had eerder in mijn ogen terechte kritiek geuit op een eindredacteur van 1Vandaag. Bij de NVJ word je kennelijk als journalist afgeserveerd als jij je kritisch uitlaat over NPO-of DPG-media journalisten die steeds vaker clickbait content de maatschappij inslingeren” aldus de publicist.
Hij betoogt dat zijn royement en de laster vanuit Thomas Bruning van de NVJ doorwerkte in rechtszaken. “Tijdens een kort geding vanuit het CBR wist de rechter al van mijn royement voor de zitting begon. Het lijkt alsof de NVJ bewust kritische journalisten beschadigt, zonder een eerlijk proces af te wachten,” stelt hij. Hij heeft meermaals vragen gesteld aan NVJ-voorzitter Folkert Jensma, maar zegt geen reactie te hebben ontvangen.
De publicist bekritiseert al enkele jaren een deel van de regionale- en landelijke publieke omroep en DPG kranten van suggestieve berichtgeving en het bedrijven van clickbait journalistiek. Daaronder RTV Oost en Dagblad Tubantia. Hij beschuldigt Dagblad Tubantia en RTV Oost van eenzijdige, suggestieve en onware verslaggeving en noemt als voorbeeld hun eerdere berichtgeving over de vriendin van Centric-baas Gerard Sanderink. Zij werd door de regionale media volgens hem voortdurend als “cybercharlatan” bestempeld. Nog ver voor de rechter daarover uiteindelijk een uitspraak deed in de zomer van 2023.
“Deze beeldvorming werd klakkeloos overgenomen door alle kranten van DPG media; dus zonder rechterlijke uitspraken als basis. Ik schreef er in 2022 een column over. De heer Sanderink belde mij een week later om zijn waardering uit te spreken dat er in ieder geval een publicist was die afstand nam van het structureel gebruik maken van lasterlijke termen als ‘cybercharlatan’ en het framen van zijn vriendin.
Er kwamen enkele forse donaties binnen op ons platform die al snel te herleiden waren tot de heer Sanderink of zijn omgeving. Die donaties waren bestem om ons te helpen bij de strijd tegen het CBR en andere misstanden vanuit de overheid. Een deel ervan was bedoeld voor de inhuur van juristen voor het geval er vanuit het OM of anderen procedures tegen het onderzoeksplatform of journalisten zouden worden opgestart.
Dat werd vooral door Angelique Kunst, structureel verdraaid alsof wij betaald werden door Sanderink of zijn bedrijf Centric om ‘smaad en laster’ te verkondigen over zijn ex. Dat is pure onzin en nooit feitelijk door haar aangetoond.
Toen de rechtbank de verboden mailpraktijken vanuit de nieuwe vriendin van Sanderink veroordeelde hebben wij daar ook over gepubliceerd. Zeer tot ongenoegen van de hoofdpersoon zelf. Wij konden nog wel een donaties ontvangen van €50.000 tot €100.000, maar mochten dan niet meer over Sanderinks vriendin schrijven. Dat hebben wij geweigerd. Ben benieuwd of de krant of regionale omroep dat ook zou hebben gedaan.
Het platform ONRECHT werd volgens de mediaondernemer opgericht om een tegengeluid te bieden op clickbait, suggestieve berichtgeving en wat hij noemt de groeiende ongewenste verwevenheid tussen media, politie en justitie.
Het platform, aanvankelijk buiten de EU gevestigd , heeft volgens hem zelf ook te maken gehad met intimidatie vanuit politie en justitie. “Toen we misstanden rondom Alexander Pechtold openbaarden, werd het doen van een aangifte tegen Pechtold door politie en OM geweigerd. Het Openbaar Ministerie leek daar bewust niet aan te willen beginnen. De rol van het OM rond het onderzoek naar mijn mishandeling in 2023 druist in tegen alles wat onze rechtsstaat zo sterk maakt ” stelt hij.
De publicist verwijst nog eens naar de ervaringen die hij als journalist had nadat hij slachtoffer was geworden van een mishandeling om wat hij schreef. “In maart 2022 werd ik bij het CBR in Enschede mishandeld onder het oog van twee agenten, zogenaamd om wat ik schreef. Daar heeft een getuige over verklaard bij de politie Oost Nederland. Een klacht over de handelswijze en/of betrokkenheid van twee agenten werd gefrustreerd vanuit zowel politie als het Openbaar Ministerie.”
Hij wijst op de rol van hoofdofficier van Justitie Marthyne Kunst en politiechef Janny Knol, die volgens hem vragen oproept. “Ik geloof niet in complottheorieën, maar delen van mijn onderzoek en persoonlijke ervaring tonen aan dat politie en justitie soms, tegen beter weten in, niet integer willen handelen. Louter om zaken in de doofpot te stoppen. Kunst en Knol werken daar moeiteloos aan mee. Dat is overigens niet uniek, we zien dat steeds vaker bij bijvoorbeeld BN’ers zoals Inez Weski of Frits van Eerd.
Ik heb in 2022 gedaan wat de vorige minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz, mij adviseerde toen mijn mishandeling in de doofpot werd gestopt door de Enschedese korpschef Wolter Alberts. Ik heb aan den lijve ondervonden dat hooggeplaatste functionarissen, zoals hoofdofficier van Justitie Marthyne Kunst en politiechef Janny Knol, inmiddels de hoogste baas binnen de politie, zich laten meeslepen door niet integer handelen van een deel van de politie en het OM. Er is daar anno 2024 weinig zelfreinigend vermogen. Veel voor de bühne of eigen carriére.
Ik had gewild dat politie en OM de helft van de energie die ze in deze DPG Media aangifte hebben gestoken, waarvoor ik nu gedagvaard wordt, hadden gestoken in het politieonderzoek naar misstanden door het CBR, machtsmisbruik door Alexander Pechtold of mijn mishandeling als journalist. Misschien is dat wel juist een deel van het probleem dat Nederlanders steeds kritischer zijn over de betrouwbaarheid van een deel van de politie en het OM.”