Op een intern platform van de Belastingdienst is felle kritiek geuit op de televisieserie De Toeslagenaffaire. De ondernemingsraad stelt dat de serie een onjuist beeld neerzet en dat betrokken medewerkers hierdoor opnieuw geconfronteerd worden met de pijn, het onrecht en de stress die ze nog altijd dagelijks ervaren. Kamerleden hebben geschokt gereageerd op dit nieuws. Eerder waren het CBR examinatoren en medewerkers bij het UWV die onrecht ervaarden toen hun gedragingen via de media openbaar werden gemaakt.
Het is een goede ontwikkeling dat de wanpraktijken van een deel van de ambtenaren, mede dankzij de opkomst van streaming-kanalen, sneller in de openbaarheid worden gebracht.
Te vaak konden ambtenaren die de ambtseed niet al te nauw namen zich verschuilen achter de facade dat de overheid per definitie betrouwbaar is, terwijl slachtoffers zich niet of nauwelijks kunnen verweren, onvoldoende rechtsbescherming krijgen.
Ook het tv-programma Onrecht brengt in 2026 kwesties zoals bij de ‘Toeslagenaffaire’ op de buis. Daarin zullen de gedragingen van ‘foute’ ambtenaren bij de Belastingdienst, UWV, CBR, het Openbaar Ministerie, politie en zelfs de Rechtspraak in beeld worden gebracht.
Volgens de Hilversumse producent wordt het vernieuwend tv-format, waarbij met behulp van AI de rol van de ambtenaren in gedramatiseerde vorm in beeld komt.
“Voor wie het nog kent: we gaan werken met eenzelfde format als ooit ‘Twaalf steden, dertien ongelukken’, maar in plaats van acteurs gebruiken wij ‘levensechte AI modellen’.