Op 27 maart en 22 mei van dit jaar is de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) schriftelijk geïnformeerd door een voormalig lid over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van de secretaris van de NVJ. De publicist en journalist in kwestie, lidmaatschapsnummer NVJ11616, stelt hinder te ondervinden van vermeende laster die door de NVJ zou zijn verspreid. Volgens berichten zou hij eind 2022 door de beroepsorganisatie zijn geroyeerd vanwege beschuldigingen dat hij meerdere collega-journalisten zou hebben bedreigd. Ondanks herhaalde meldingen ontvangt hij geen reactie van voorzitter Folkert Jensma. Dit roept de vraag op: hoe kan het dat de NVJ, doorgaans voortvarend in het aanpakken van vermeend onrecht jegens journalisten, stil blijft wanneer er een melding tegen een van haar eigen bestuurders wordt ingediend?

Uit brieven en documenten, waaronder e-mailcommunicatie met de algemeen secretaris/directeur van de NVJ, ontstaat het beeld dat het royement voortkwam uit een persoonlijk conflict. Dit conflict begon in 2022, na een telefoongesprek waarin NVJ-secretaris Thomas Bruning de publicist confronteerde. De publicist ontdekte via een foutieve blog-publicatie dat onterecht de indruk werd gewekt dat de NVJ zich kritisch had uitgelaten over het handelen van politie en Openbaar Ministerie jegens hem. Hoewel hij de fout erkende en excuses aanbood, verslechterde de verstandhouding met Bruning verder toen deze kritiek uitte op een artikel van de journalist over een redacteur van EenVandaag.

De journalist is bekend om zijn publicaties waarin hij kritisch schrijft over collega’s die feiten onvoldoende checken, hoor en wederhoor negeren, of zich niet verantwoorden. Hij hekelt het clickbait-gedrag binnen de beroepsgroep. Dit lijkt hem niet in dank te zijn afgenomen door Bruning, die volgens de stukken verder ging dan het royeren van het lidmaatschap. Hij zou zelfs hebben tegengewerkt toen de journalist juridische bijstand zocht na een huiszoeking door de politie.

De beschuldiging dat de publicist collega’s zou hebben bedreigd, blijft onbewezen. Een aangifte door een journaliste van DPG Media, die stelt dat de publicist een grensoverschrijdende afbeelding heeft gepubliceerd, zou hierover duidelijkheid moeten bieden. De publicist stelt echter dat het om een fout van een buitenlandse grafisch vormgever ging. Direct na melding door een collega heeft hij actie ondernomen om de afbeelding offline te halen en heeft hij de journaliste zijn excuses aangeboden. Uit WhatsApp-berichten blijkt bovendien dat een vergelijkbare fout destijds ook door een beeldredacteur van Dagblad Tubantia werd gemaakt.

Het voormalig NVJ-lid uit scherpe kritiek op de beroepsorganisatie. Hij stelt dat hij voorafgaand aan zijn royement nooit is gehoord of gewaarschuwd. “Hoe kan Thomas Bruning zonder enig bewijs bepalen dat ik collega’s heb bedreigd? En hoe durfde hij deze laster te verspreiden?” Hij voegt eraan toe dat de NVJ zich meer zou moeten richten op het bestrijden van clickbait en sensatiejournalistiek binnen de beroepsgroep, in plaats van kritische stemmen de mond te snoeren.

Het voormalig lid besluit: “Ik ben blij dat ik geen lid meer ben van deze vakbond. Organisaties als Free Press Unlimited en Reporters Without Borders geven een veel beter en internationaler gevoel; zij komen daadwerkelijk op voor journalisten.”

een vergelijkbare afbeelding die aanleiding was voor een misplaatste reactie