Wie het boek ‘Het geluid van de stilte’ – dat strafrechtadvocate Inez Weski na ruim 40 dagen isolement schreef – heeft beluisterd of gelezen kan zomaar terugdenken aan de tijden van Guantanamo Bay. De tijd waarop Amerika zonder pardon vermeende terroristen in isolement plaatste. Waarbij opgemerkt moet worden dat Inez Weski kennelijk niet fysiek is gemarteld. Fysiek niet…
WAARSCHUWING: in dit bericht is gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI)
Inez Weski, de bekende Nederlandse strafrechtadvocate, werd enige tijd in volledige isolatie vastgehouden door justitie toen ze verdacht werd van betrokkenheid bij criminele activiteiten. Haar isolement werd toegepast als onderdeel van de zogenaamde “beperkingenregeling.” Deze maatregel wordt vaak opgelegd aan verdachten in zware strafzaken om te voorkomen dat zij contact hebben met de buitenwereld, zoals medeverdachten, getuigen, of anderen die de zaak zouden kunnen beïnvloeden.
Normaliter omvat ‘in beperkingen’:
- Geen contact mogen hebben met anderen behalve de eigen advocaat. Dit contact wordt streng gecontroleerd.
- Geen telefoon- of e-mailtoegang hebben en brievenverkeer wordt gecontroleerd door justitie.
- Geen nieuws of externe informatie krijgen over de buitenwereld, om beïnvloeding te voorkomen.
Inez Weski beschrijft in het boek hoe ‘in beperkingen’ in haar geval veel verder ging dan dat…
Als je het boek leest dat de gerenommeerde strafrechtadvocate schrijft over de wijze waarop zij, tot dan een alom gerespecteerde advocate, werd aangehouden en de omstandigheden waaronder zij geïsoleerd werd zal in verbazing achterblijven en moeten constateren dat delen van het Openbaar Ministerie ‘diep zijn gezonken’. Nergens staat in de wet dat ‘in beperkingen’ synoniem staat voor geestelijke marteling of onthouding van medische zorg. In het geval van Weski lijkt daar wel sprake van te zijn geweest. Mogelijk om een deal af te dwingen…
[tekst gaat door onder afbeelding]
De reden voor haar detentie en isolatie was haar vermeende rol in het doorgeven van boodschappen tussen haar cliënt, Ridouan Taghi, en diens criminele netwerk. Weski ontkende deze beschuldigingen, maar justitie stelde dat er voldoende aanwijzingen waren om haar in isolatie te houden.