‘Onderzoekjournalist’ Stijn van Gils klinkt in podcast Technoloog als ‘blij ei’..

Natuurlijk zullen de Stijn’s, Angelique’s en Martha’s van de mediawereld mijn column als ‘onzinnig’ bestempelen, maar toch vloeien de woorden als vanzelf uit mijn pen… nou ja iMac. Mijn aandacht voor de kwestie Centric is sinds dat boekje van voormalige Libbelle-redactrice en inmiddels ( zelfverklaard) onderzoeksjournaliste Angelique Kunst gevestigd op hoe de betrokken journalisten hun werk hebben gedaan. En ehhh…als dat onderzoeksjournalisten zijn dan ben ik dat immers ook…..

Dankzij de betrokkenheid van deze ‘onderzoeksjournalisten’ is de privékwestie van Gerard Sanderink en zijn ex een ‘Centric’ kwestie geworden. Ik kan er niets anders van maken. Doelbewust en onnodig werd en wordt er via beeldvorming schade toegebracht aan reputaties; van burgers en bedrijven.

In het ziekenhuis van Winterswijk, waar ik deze weken veel vertoef omdat ik gewond ben geraakt bij een mishandeling die mij ten deel viel omdat ik als journalist schrijf over een honderdenmiljoenenzwendel door het CBR en grote rijscholen, luisterde ik vandaag naar de podcast Technograaf; van voormalige topschaatser (en beetje ‘gekkie’) Ben van de Burg; een BNR productie.

Daar hoorde ik voor het eerst de stem van Stijn van Gils; een van de kennelijke bronnen van zelfverklaard onderzoeksjournaliste Angelique Kunst. Ik rolde bijna onder de Gamma-camera uit… Ik hoor Stijn van Gils in de podcast vertellen dat hij Gerard Sanderink op een zondag niet wilde vertellen of hij voor een rechtszitting contact had gehad met de ex van Sanderink. Dat had Stijn natuurlijk niet prijsgegeven aan Sanderink, omdat dit een goed journalist betaamd.

Om vervolgens op te merken: “Ik had haar overigens niet gesproken…” Tja!

Illustratief voor een flink deel van de podcast; Stijn is een blij ei die vereerd is met zijn optreden in ‘de Technograaf’…. nog meer aandacht en lol. Journalisten spreken met afschuw over RoddelPraat van Jan Roos en Dennis Schouten; maar ondertussen verliezen de Stijn’s in de podcasts ook al snel de journalistieke waarden uit het oog. Maar da’s mijn mening….

Ik denk dat deze podcast een goed beeld geeft hoe (zelfverklaarde) onderzoeksjournalisten als Angelique Kunst, Stijn van Gils en nog wat anderen het werk van Centric en andere Sanderink bedrijven onnodig schade hebben toegebracht door ‘prietpratpraat’; een naaikransje in optima forma.

Nu maar hopen dat beleidsmakers, klanten van bedrijven zoals Centric, Strukton en anderen ook eens gaan inzien dat beeldvorming vanuit matige media niet alleen de sfeer in het kabinet bepalen, maar ook de werkgelegenheid van duizenden werknemers op het spel zetten.

Bah!