‘Johan Derksen, René van der Gijp, Gerard Sanderink, Rian van Rijbroek en anderen zijn slachtoffers van valse beeldvorming, matige journalistiek en matige Justitie…’

Natuurlijk zou ik mijzelf ook in dit rijtje kunnen zetten, maar dat doe ik deze keer niet. Ik wil deze column wat algemener houden.

Wat je ziet is dat ons vroegere (gave) landje verworden is tot het Italië van weleer; op alle fronten gedragen instanties, media en zelfs de rechterlijke macht zich als horken binnen de rechtstaat. Als je als rechterlijke macht je eigen, collectieve falen in het Kindertoeslagschandaal moet erkennen, dan is de rechtspraak echt niet op orde.

Zonder schaamte doen journalisten, op bijna ieder niveau, wat ze juist niet geleerd hebben op de School van de Journalistiek. Ze maken radio- en tv programma’s en vervuilen onze kranten met vooral hun eigen bedenkelijke denkbeelden op jacht naar kijkcijfers, status en dus persoonlijk geldelijk gewin.

Als Derksen een van zijn ‘aangedikte’ anekdotes verteld en Van der Gijp, zoals altijd, ‘doordraaft’, dan duikt de publieke media-roedel daar bovenop, het OM wordt spontaan actief en zelfs onze vice-premier doet een kwalijke duit in de zak.

Hetzelfde met Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek. Een voormalige Libelle redactrice hunkert naar faam, erkenning, geldelijk gewin en maakt onder goedkeurend oog van een overambitieuze hoofdredactrice er een ‘mooi’ verhaal van dat het volk eigenlijk nauwelijks interesseert, maar wel de aandacht trekt van de rechterlijke macht, andere media en moraalridders binnen de (semi)overheid. Dat ze daarmee (indirect) duizenden banen op het spel zet, realiseert zij zich volstrekt niet.

Dat besef heeft ze wel, evenals al haar hoofdredactrice, als haar eigen grote DPG Media baas, Jaak Smeets, wegens grensoverschrijdend gedrag moet vertrekken… Dan blijft het in de krant stil, om de werkgelegenheid bij de Tubantia redactie niet in de waagschaal te stellen. Bah!

Van mij mogen ze allemaal zoveel mogelijk Tegels op hun nachtkastje zetten, maar laten we vooral niet vergeten dat Justitie, de politiek én de media voor een groot deel onze rechtstaat zouden moeten bewaken. Juist de Jinek’s, Angelique Kunst’s en rechters (die kennelijk nog steeds de Tubantia lezen) zouden zich eens moeten realiseren waar het vak of ambt ooit om begon!

De schade van dat morele verzuim is vele, vele malen kwalijker dan de ‘dwalingen’ van Rian, Gerard, René, Johan en anderen die echt iets hebben bereikt voor de ‘gewone’ man en vrouw!

Waarvan akte!

De Tegel, Jaarprijzen voor de Journalistiek is een initiatief van NDP-Nieuwsmedia, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, NOS en RTL Nederland, verenigd in Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek.

Het initiatief is ontstaan vanuit de behoefte de maatschappelijke functie van de journalistiek te benadrukken en het vak een meer kwalitatieve, positieve uitstraling te geven bij het grote publiek.
De prijs is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistieke nieuws en achtergrondproducties en als aanmoediging voor journalistieke vernieuwing en journalistiek talent.

In het voorjaar van 2022 worden in totaal twaalf Tegels toegekend in de categorieën Nieuws, Verslaggeving, Achtergrond, Onderzoek, Interview, Regionaal/Lokaal, Internationaal, Data, Audio-podcast, Online, Storimans en de Pioniers Tegel. Daarnaast wordt er één Tegel uitgereikt als Publieksprijs.

detegel.info