Belletje van Tubantia!

Natuurlijk vind niet iedereen bij Tubantia het prettig als er door een buitenstaander over collega’s zo negatief wordt geschreven en dat begrijp ik maar al te goed. En ja, ik heb toegezegd om niet de naam te noemen van degene die nogal ontstemd was over de insinuaties die ik doe in recente berichtgeving over ‘dat boekje’ en de Libelle-redactrice. En daar houd ik mij aan. Want hoewel ik er niet voor gestudeerd heb probeer ik mij wel als journalist te gedragen.

Maar…. ik denk dat het anno 2022 wel de hoogste tijd wordt dat veel ’traditionele’ journalisten, veelal uit de HBO journalistiek hoek, zich eens realiseren dat de status van het ‘journalist zijn’ geen vrijbrief is voor ‘alles is geoorloofd’. En ja, ik weet echt wel waar ik het over heb. Ooit nam ik in 1 klap zes of zeven journalisten in dienst, waarvan een flink deel uit Zwolle kwam. Wat viel dat tegen… De meesten daarvan zullen nu wel de vijfenveertig gepasseerd zijn; ze kunnen zomaar bij DPG Media werken….

Oh ja, dan nog even dit voor wie het nog niet weet:

Ik heb er niet voor gestudeerd, maar dat hoeft gelukkig dus ook niet. En voor de rest werk ik netjes volgens de gedragscodes. Als het anders is dan hoor ik dat wel. ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten; waarbij zo’n 8000 journalisten zijn ingeschreven.

Ik heb samengewerkt met een van Westerloo-telg, een eindredacteur van VI, de makers van alle Formule 1 programma’s, Kees Jansma, John van Vliet; allemaal journalistieke professionals pur sang. En ik zat regelmatig met de huidige baas van ZIGGO Sport (Wil Moerer) om tafel. Dus een beetje, of beetje veel zelfverklaarde arrogantie ben ik ook wel gewend.

Laat ik het zo zeggen: ik kan met recht wel een beetje oordelen over de journalistieke prestaties van anderen:

Ik vind het niveau van enkele Tubantia-redacteuren echt onder peil; té tendentieus, té beeldvormend, té tunnelvisie en nog wat té’s. En als ik dat vind dan zeg of schrijf ik dat!

Ik heb inmiddels enkele goed belezen blogs en ga mij mogelijk dit najaar weer richten op waar mijn hart ligt; tv-achtige programma’s via internet. In dezelfde vorm als BOOS, maar dan niet vanuit de publieke kas gefinancierd. En ook geen geld van DPG Media of dat soort conglomeraten die het hart uit échte onderzoeksjournalistiek hebben wegbezuinigd.

Dat Gerben, Angelique of Martha nooit niet reageren op mijn mails of artikelen is aan hen en tegelijkertijd illustratief voor het niveau van dit type regionale redacties: neus omhoog en gezicht afwenden op jacht naar eeuwige roem. En dan mag je kennelijk gerust mooie bedrijven of carrières opofferen door onzorgvuldigheid of tunnelvisie.

Als de hoogste DPG Media baas in 2016 moet opsodemieteren, vanwege grensoverschrijdend gedrag, dan houd je allemaal de kaken stijf op elkaar. Ik ken dat wel en ik heb er mijn hele werkzame leven (40 jaar) al een afkeer van.

Lang geleden heb ik tien jaar bij dé Bank gewerkt, kreeg zelfs (tegen mijn zin in) een eigen kantoor. Ik werd doodziek van alle ‘door gebrek aan gewicht gestegen ‘carrièremakers’ om mij heen.

Datzelfde zie ik nu al enkele jaren met lede ogen aan bij het CBR; mislukte/luie politie- of defensie ambtenaren en gepamperde ex-rijschoolhouders die anderen bij voortduring de maat nemen. Niet op eigen kwaliteiten, maar op basis van verkregen ‘status’; ‘stijgen door gebrek aan gewicht’. De kaken stijf op elkaar en geen woord kritiek op de eigen baas; een ex-politicus, Alexander Pechtold, die inmiddels alle varianten van grensoverschrijdend gedrag op zijn kerfstok heeft.

En zo zie ik die media-hetze, die vooringenomenheid vanuit Tubantia, ook. En als een andere journalist, ik in dit geval, dáár over schrijft dan zou dat ongepast zijn? Ook dat klinkt een beetje als wat ik bij het CBR meemaak. Tja… veelzeggend!

Als Gerard Sanderink en/of anderen niet meer reageren of opnemen dan breekt de pleuris pas echt uit bij Tubantia. Je bent wel erg verdacht als je niet meer reageert op aantijgingen van een (voormalige) Libelle redactrice.

Als je zo’n nestje zelfverklaarde ‘economie’-redacteuren ongebreideld hun gang laat gaan dan schaad dat uiteindelijk niet alleen Centric, Strukton of anderen bedrijven en personen, maar ‘in the end’ ook de journalistiek.

Je ziet op dit moment wat er in journalistiek Nederland aan de hand is; iedereen kletst elkaar maar wat na en voor je het weet worden Johan Derksen, Gerard Sanderink, Centric of anderen gecanceld. Dat gebeurt inmiddels aan de lopende band.

Ik was nog geen twee dagen lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten of de secretaris daarvan wilde mij al weer ‘met liefde’ uitschrijven; hij was kennelijk getipt! Is dat onze Persvrijheid? Ik ben en blijf gewoon lid!

Trouwens wat moeten we met zijn allen vinden van redacties die veel belangwekkender nieuws links of rechts laten liggen; afhankelijk van eigen politieke voorkeur. Als ik kijk naar de ontdekkingen die gedaan zijn in de systemen van het CBR én die ook nog eens bevestigd zijn door de directie van het CBR…. dan zijn 1Vandaag, Tubantia en nog wat anderen niet eens bereid om er eens over praten of naar te kijken. Dat riekt naar D66!

Reactie van Adjunct-hoofdredacteur Jeroen Illy van EenVandaag

Ik durf het volgende te veronderstellen: als Gerard Sanderink of Johan Derksen middelmaat of D66 waren geweest dan hadden journalisten zoals Angelique, Gerben én Martha er geen minuut van hun energie ingestoken. Dit type journalist, zo ook Eva Jinek, maken er een verhaal van dat ‘verkoopt’ en mede bepaald wordt door eigen voorkeuren.

Nee, ik ben geen afgestudeerd journalist. Maar heb wel een paar echt goede aan het werk gezien in die voorbije 25 jaar. Die zouden zich kapot schamen dat dit soort middelmatige, op eigen status beluste journalisten, een privé kwestie zo misbruiken om de kwakkelende oplage van de krant en de eigen carrière nog wat op te krikken. Ten koste van werkgelegenheid, reputaties en nog wat dingen die er echt toe doen in het leven.

Bah!