En wat weten we over Brigitte van Egten….?

Op het gevaar af dat ik straks door de Tubantia wordt neergezet als de ‘Twentse Willem Engel’ of wraakzuchtige ondernemer, omdat ik 25 jaar geleden onterecht getraumatiseerd ben door dezelfde krant, schrijf ik dit toch maar even van mij af…

De 3-delige Podcast van het Financieel Dagblad begint met een audiofragment voor de strafrechter in Almelo; die spreekt nogal geïrriteerd mevrouw Brigitte van Egten toe. En misschien heb ik iets gemist, maar nergens in de Podcast of in het boekje horen of lezen we nog iets over het verleden, karakter of wat dan ook van haar. Toch?

Niet relevant? Dat kan, maar ook zij nam, volgens de vroegere Libelle redactrice, Angelique Kunst, ooit wel wat benoemingen aan en posities in. Ja ja, dat ligt natuurlijk aan het karakter van Gerard Sanderink….

Maar ze had ook ‘NEE’ kunnen zeggen…. toch? Of verworvenheden terug kunnen geven…. toch? Of het verdriet buiten de landelijke en regionale media om kunnen verwerken …. toch?

En ehhhh…. kennelijk waren er al strubbelingen in haar relatie met Gerard Sanderink voor ze merkte dat er iemand anders was. Althans dat begrijp ik uit wat ik als buitenstaander hoor en lees…

Uit het beeld dat Tubantia en Financieel Dagblad schetsen in hun ‘onderzoeksjournalistiek’ over een van de succesvolste Twente ondernemers ooit ontstaat bij mij, nogmaals ik observeer als buitenstaander, toch vooral het beeld dat de (LAT) relatie minder hecht was als de huidige relatie van Gerard Sanderink. Nergens lees ik dat deze man die (indirect) 15.000 mensen aan het werk houd van de ene in de andere relatie ‘hopte’. Of mis ik iets?

En als WE, ik zie mij sinds het lezen van het boekje van mevrouw Kunst ook als onderzoeksjournalist, bij iedere CEO, CFO, COO, minister, politicus, uitgever, media-ondernemer gaan uitzoeken welke rol het thuisfront speelt in de besluitvorming…… nou dan krijgen we een wekelijkse FD podcast en kan Tubantia een ‘Bouquet’ reeks starten. En denk niet dat ik geen voorbeelden zou kunnen noemen…

En als Angelique Kunst, Paulien Sewuster en journalisten Stijn van Gils en Joris Polman persoonlijk nog geen ervaring hebben met een ‘vechtscheiding’ moeten ze maar wat blij zijn. Verklaar (ook) mij gerust voor gek als ik zeg dat dit voorkomt….

Laten WE het (ver)oordelen overlaten aan de rechterlijke macht, dat is in ons huidige (gave) land inmiddels al een enorme uitdaging. Laten onderzoeksjournalisten zich niet mengen of laten gebruiken in privé-aangelegenheden, maar ‘de bijl aan de wortel’ van een kwestie leggen. Dit lijkt meer op het snoeien van een in bloei staande boom in april….. Zomaar ergens een beginpunt pakken en van daaruit doorredeneren. Ik heb niet bij de Libelle gewerkt en niet op de school van journalistiek gezeten, maar met logisch denken kom je al een heel eind.

Denk ook eens aan de werkgelegenheid binnen Centric, Strukton en andere Sanderink bedrijven. Of aan het feit dat een onbetrouwbare overheid een veel groter gevaar was en is dan een wisseling van de wacht bij een van Sanderink’s bedrijven. Zelfs als de huidige vriendin van Sanderink overal CEO zou worden!

Als Sigrid Kaag onze minister van Financiën en vice-premier kan zijn zie ik geen enkele reden om veel ophef te maken over de ‘risico’s’ (what if’s) als de opvolgster van Brigitte van Egten de scepter zou zwaaien bij zijn bedrijven, wat overigens (niet geheel onbelangrijk) nooit zal gebeuren. Zo werkt dat niet in het echt; een echte onderzoeksjournaliste (economie) weet dat wel…

Hoe denken de beide dames en heren onderzoekers over de biertjes en wijntjes die ons Koninklijk paar en ene Mark Rutte ooit dronken met ehhhh… ach hoe heet die man in Rusland ook alweer….

Moeten we die dan ook gaan ‘framen’ of ‘cancellen’ sinds de oorlog in Oekraïne is losgebarsten?

En om maar te eindigen met het begin van dit artikel; in de FD podcast hoor ik de opvolgster van Brigitte van Egten praten en ik kan er geen kwaad in ontdekken. Gekker nog … ik heb ook zo’n buurvrouw gehad; die is nu kunstenares of zo. Klinkt in ieder geval stuk prettiger dan het begin van de podcast….

En nog iets; Sanderink blijft achter haar staan en dat recht heeft hij als mens en zij misschien nog wel meer! Dat kunnen Brigitte, Angelique en Martha en anderen uit het naaikransje misschien niet leuk vinden, maar het zegt veel!!

Tot slot; nu bovengenoemd viertal toch even heeft ‘geoogst’ zou ik ze nogmaals willen vragen om eens één dagje onderzoek te doen naar de economische schade die Alexander Pechtold onze maatschappij als directeur van het CBR heeft berokkend en ‘pak’ dan ook even zijn gedragingen in privé mee.

Of kan dat niet als het een D66-er betreft?