Tubantia of Financieel Dagblad; wie pleegt er (mogelijk) plagiaat?

Natuurlijk weten veel lezers dat ik mij mateloos irriteer aan het feit dat de hoofdredactie van Tubantia niet één keer de moeite heeft genomen te reageren op onderzoeksresultaten naar een enorme misleiding en oneerlijke handelspraktijken door het CBR en grote rijopleiders. Dat terwijl een lokale redacteur de ontdekkingen vorig jaar nog als een ‘aller’ artikel bestempelde; een onderwerp dat van belang is voor het hele land. Tienduizenden kinderen van de lezers van Tubantia in Twente en de Achterhoek zijn er al fors door benadeeld!

Tegelijkertijd heb ik vele malen mijn verbazing uitgesproken over de nogal eenzijdige berichtgeving rond Gerard Sanderink en zijn bedrijven. Ook de laatste dagen verbaas ik mij keer op keer over de hetze vanuit ‘onze’ krant; want dat is het in mijn beleving!

Na aanschaf en lezing van het boekje (van een tientje) geschreven door, zelfverklaard, onderzoeksjournaliste Angelique Kunst heb ik mij vandaag wat meer verdiept in de kwestie. Of anders gezegd: ik heb de 3-delige podcast van het Financieel Dagblad (FD) beluisterd, waarover het FD mij als abonnee persoonlijk informeerde. Ik dacht eerst nog dat Poetin zijn wereldoorlog was begonnen, maar het ging toch echt om deze belangwekkende, persoonlijke kwestie.

Nu heb ik als buitenstaander één prangende vraag; wil de échte onderzoeksjournalist nu opstaan?

Als ik de podcast van het Financieel Dagblad beluister dan krijg ik daar de namen te horen van de onderzoeksjournalisten die de bron vormen van de podcast; daar hoor ik niet de naam van de voormalige Libelle-redactrice Angelique Kunst; tegenwoordig werkzaam bij DPG Media; Tubantia.

En in het boekje staat dat Angelique Kunst het zo’n beetje allemaal (persoonlijk) heeft onderzocht. Wel zie ik de naam van de, volgens topjournalist Jan Medendorp (RTV Oost) op geld beluste, Gerben Kuitert.

Of doen moderne onderzoeksjournalisten niet meer aan bronvermelding? Of is er een ‘library’ waar je als uitgever ‘smeuïge’ verhalen kunt aankopen? Zoals Shutterstock voor afbeeldingen?

Is er een handel in ‘voor grote bedrijven beschadigende publicaties’ onder traditionele uitgevers?

Natuurlijk kan het zo zijn dat meerdere uitgevers resources hebben gestoken in dezelfde kwestie, maar dan wil ik als ‘leek’ toch graag aandacht vragen voor het volgende:

In Nederland is er een voormalig D66 ‘coryfee’ die in 2018 beschuldigd is van omkoping door een Canadese diplomaat en waar meerdere vrouwen uit zijn omgeving bang zijn geworden van de angstcultuur die hij overal creëert; zij hekelen openlijk zijn ziekelijke manipulaties. Een daarvan liet hij zitten met wat kroost toen ze, zo is algemeen bekend, een abortus weigerde. Onlangs is daar volgens steeds meer media een verdenking van verkrachting van een partijgenote aan toegevoegd. En de rijschoolwereld ziet hem het liefst zo snel mogelijk ophoepelen; zo bleek uit een peiling via een blog voor kleine rijscholen en zzp-ers. Omdat hij, zijn CBR, debet is aan de uitroeiing van de kleine rijscholen en zzp-ers; 85% van de branche. Bijna 8500 banen!

[tekst gaat door onder de afbeelding]

poll via RijschoolProfs.nl (december 2021)

De man is ook nog eens voorzitter van de Adviesraad van de Autoriteit Persoonsgegevens en heeft een enorme invloed op ‘onze’ beoogde vice-premier Sigrid Kaag; waarvan de toerekeningsvatbaarheid en geloofwaardigheid sowieso al aan twijfel onderhevig is. Kortom; het landsbelang is in het geding!

Zelf heb ik ook nog wel wat ervaringen met deze persoon te melden; maar inmiddels ligt dat bij het Openbaar Ministerie. Dat ging ‘maar’ om enkele doodsbedreigingen, ambtsmisbruik en mogelijk een (honderden) miljoenenzwendel over de ruggen van honderdduizenden jongeren die een rijbewijs willen halen… Hij is door de politiek, gek genoeg, benoemd tot directeur van een zelfstandig bestuursorgaan dat in 2019 onder verscherpt toezicht werd gesteld door de Tweede Kamer… Dussss!

Trouwens de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, is al op de hoogte. Dat is dezelfde persoon die een paar jaar geleden een beetje raar deed toen hij staatsecretaris bij Justitie en Veiligheid was. Daar is hij toen vertrokken omdat hij verkeerde data aanleverde; zeg maar ‘een beetje onzin uitkraamde’. Zeg maar hetzelfde ‘vergrijp’ als hij twee weken geleden pleegde toen hij de Tweede Kamer valselijk informeerde over de werkelijke redenen van de opgelopen wachttijden (tot 26 weken) bij het CBR…

Het zou prettig zijn én in het belang van onze jongeren als Tubantia (DPG Media) en/of het Financieel Dagblad (FD Mediagroep) misschien een keertje overleg over hebben of kiezen wie dit onderwerp oppakt. Dubbelop is echt niet nodig wat mij betreft.

Maar een of twee keer een voorpagina-artikel in Tubantia of een 2-delige FD Podcast zou ook prima zijn! Het gaat mogelijk ‘maar’ om honderden miljoenen schade voor de jongeren uit de ‘pech’-generatie.

ps. Ik ken de nieuwe vriendin van Gerard Sanderink niet, maar de persoon waaraan ik refereer heet Alexander Pechtold. Hij is van D66; en misschien heeft hij binnen de media, politiek, Justitie een beschermde status…. dat zou alles verklaren……