ONRECHT.nl zal ‘Lumen Lawyers onderzoek’ niet publiceren

Overleg tussen juristen en research-redacteuren heeft vandaag opgeleverd dat ONRECHT.nl het onderzoeksrapport van Lumen Lawyers niet zal publiceren. Volgens de redactie is dat ook geen beleid binnen ONRECHT.nl. Het platform meld direct dat dit besluit los moet worden gezien van de valse verdachtmakingen die de advocaat van Brigitte van Egten vandaag heeft geuit tegenover derden. De advocaat, Paul Tijam, suggereerde vandaag dat columnist Henrie Kamps in opdracht van Gerard Sanderink en zijn levenspartner de stukken had ontvangen.

“Dat is pertinent onjuist. Het onderzoeksrapport is enige tijd geleden al naar de redactie gestuurd. Daar is verder geen onderzoek naar gedaan, omdat de redactie niet eens wist wat ze met het gemailde document moesten. Pas nadat het onderzoeksrapport aan de orde kwam aan het einde van het Kort Geding op 8 juni, ging er bij iemand een belletje af. Wat, welke rechter over dit document heeft besloten is bij ons niet bekend” aldus de gedelegeerd redacteur.

De redactie is van mening dat in veel dossiers, zo ook die over het CBR, stapels informatie op de plank liggen, maar wil zich toch vooral focussen op de eigen, waargenomen feiten. In het geval van ‘dossier Sanderink’ is het een feit dat Tubantia en enkele andere media wel heel erg ver zijn gegaan in het creëren van valse beeldvorming.

De redactie merkt op dat ze steeds meer ‘gelekte’ informatie ontvangt; ook in andere dossiers. Zo ontving de redactie een valse aangifte van 16-12-2021 die door CBR directeur Alexander Pechtold bleek te zijn gedaan. Die kon volgens de redactie alleen maar vanuit de politie of het OM zijn gelekt.

“Overigens blijkt uit onze research dat door de cliënte van Simmons & Simmons flink is gelekt naar onder andere de Tubantia, maar ook naar andere media. Dus de pot verwijt de ketel. Wij bepalen als redactie zelf welke informatie wel of niet van belang is om te publiceren. In dit geval draagt de openbaarmaking van het onderzoeksrapport niets bij aan de waarheidsvinding. Dat wil niet zeggen dat het onderzoek niet goed is. Ieder onderzoek van de Nederlandse overheid gaat overigens langs de ambtelijke molen om aan te passen; zeker binnen de overheid geldt “Wie betaald… bepaald! Daarmee is niet gezegd dat alles onwaar is wat er in staat….”