Hoe het CBR expats geld afhandig maakt?

Al sinds 1998 schenkt onze overheid zogenaamde expats een rijbewijs als ze er voor kiezen om zich in Nederland te vestigen om hier bijvoorbeeld in onze ICT wereld te gaan werken. Vorig jaar schonk 1Vandaag al aandacht aan de vreemde 1op1 ruil van een Indiaas rijbewijs voor een Nederlands rijbewijs. Expats hoeven niet eens de theorie te kennen en er is ook geen enkel vorm van onderzoek of iemand uit Calcutta wel echt ooit in een auto heeft gereden. Het is omruilen en de expat mag de weg op. Daar valt voor het CBR niets aan te verdienen, maar dat blijkt anders te zijn ervoer een ICT expat sinds begin van dit jaar.

De expat sorteerde verkeerd voor op een meerbaans kruispunt en dat viel agenten op. De expat werd aangehouden en al snel werd de verbalisanten duidelijk dat het een expat betrof. De expat werd aangemeld bij het CBR.

Enkele weken later kreeg de expat een brief van het CBR dat de expat een rijgeschiktheidstoets moest doen; vijftig minuten theorie en vijftig minuten praktijk; kosten maar liefst €740,–. De expat nam voor de zekerheid wat rijlessen en huurde in overleg met een rijopleider een automaat. Hierover werd overigens niets vermeld in de brief die het CBR toestuurde.

Voor de start van de rijgeschiktheidtoets meldde de examinator dat ze een goedgekeurde handgeschakelde lesauto had moeten meenemen; de rest is verleden tijd.

Echter, weer enkele weken later krijgt de expat bericht van het CBR dat het rijbewijs moet worden ingeleverd, omdat de expat niet goed heeft meegewerkt aan de rijgeschikheidstoets. De expat, die voor een nieuwe baan in de ICT het rijbewijs echt nodig heeft, schrikt enorm; de nieuwe leaseauto staat al klaar.

Bij navraag bij het CBR op verzoek van CBRClaim.nl en StopCBR.nl blijkt de expat inmiddels een ‘recidive-indicatie’ te hebben. Dat is de indicatie die mensen krijgen die meerdere malen voor alcohol- of drugsgebruik in het verkeer zijn bestraft. “We hebben nu eenmaal geen goede code voor expats” luidt het verweer van het CBR.

Inmiddels heeft de expat bericht gekregen dat de laatste maatregel, het intrekken van het rijbewijs, ongedaan wordt gemaakt. Maar daarmee heeft de expat de €740 nog niet terug en zal het CBR andere expats zeker niet een boekje sturen over met welke auto ze naar een idioot dure procedure moeten komen….. en ook is de expat nog niet klaar, want moet de expat nu weer €740 betalen, een lesauto huren voor de volgende poging?

Welkom in Nederland!

[kijk reportage 1Vandaag onder brief van het CBR]