Claimt Tubantia terecht het (exclusieve) gebruik van foto(‘s) Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek?

Als een regionale krant vraagt of ze een foto van je mogen maken, omdat ze een artikel over je willen plaatsen en je werkt daaraan mee betekent dat dan onmiddellijk dat ze de foto in alle uitgaven van DPG Media, de Belgische moeder, mogen ‘doorplaatsen’. Betekent dit dan ook automatisch dat de fotograaf het alleenrecht op de foto heeft en deze, na eigen believen, mag verhandelen of beschikbaar stellen aan anderen. Zelfs al duidelijk is dat de gefotografeerde persoon, zoals Gerard Sanderink, nooit zou hebben meegewerkt als hij bekend was dat de foto in een later stadium gebruikt wordt om hem en zijn levenspartner belachelijk te maken?

“Als het nodig is moet daar de Nederlandse rechter of Europese rechter maar over besluiten, maar als dat toegestaan is dat wordt het tijd om daar nieuwe regels over af te dwingen. De privacy-wetgeving frustreert onze maatschappij in hoge mate, heeft enorme gevolgen voor gedupeerden in het Kindertoeslagschandaal en andere. Het is bijna een vrijbrief voor onze overheid om bij tal van maatschappelijke problemen de hakken in het zand te zetten.” zegt een jurist die betrokken is bij ONRECHT.nl.

“Dan mogen mensen als Gerard Sanderink en vele anderen best wel eens aan de bel trekken om te vragen over fotografen en journalisten de vrijheid hebben om content her te gebruiken voor een ander doeleind dat waarmee deze oorspronkelijk verkregen is. Een goed voorbeeld daarvan is het gebruik van een foto van Gerard Sanderink op een boek van journalistiek-charlatan Angelique Kunst waarin feitelijke onjuistheden over hem, zijn levenspartner en zijn bedrijven wereldkundig worden gemaakt. Of het artikel van jongstleden zaterdag, wederom van de hand van journalistiek-charlatan Kunst, waarbij Tubantia een foto van Gerard Sanderink manipuleert en de foto van zijn vriendin als een soort van virus over zijn gezicht behangt? Volgens de metadata heeft ene Myrthe Effing, freelance illustrator voor het Algemeen Dagblad, bewerkt. De vraag is over Sanderink en van Rijbroek ooit hebben ingestemd met DPG Media-breed gebruik van hun portretrecht.

[tekst gaat door onder afbeeldingen]

Mogelijk hebben Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek in het verleden wel hun medewerking verleent voor een artikel in Tubantia, maar de vraag is of het (freelance) Tubantia fotografen als Frans Nikkels, Carlo ten Ellen, Emiel Muijderman en anderen het exclusieve recht hebben, houden en ze zelfs tegen je mogen (laten) gebruiken of verhandelen? Dat voelt een beetje als foto-charlatans, om maar eens een populaire DPG Media term te gebruiken….