Wat is het verschil tussen Mark, Hugo en Gerard?

Vandaag stelde iemand mij deze vraag. Dat was omdat ik nog wel eens het vergelijk maak tussen Mark Rutte, Hugo de Jong en een succesondernemer zoals Gerard Sanderink. Het is geen publiek geheim dat ik van mening ben dat ondernemers en burgers onze overheid gewoon moet bestrijden met dezelfde middelen, methodes, normen én waarden.

Zo had Gerard Sanderink gewoon alle berichten op zijn mobiel, op zijn laptop direct na doorlezing moeten verwijderen; zoals Mark Rutte (dat is de minister president van ons land) dat al jaren doet en fris en vrolijk bevestigd in het zoveelste debat over zijn geloofwaardigheid.

Zo moet Gerard Sanderink drie dagen nadat hij iets zegt of hoort direct een beroep doen op zijn korte geheugen; ‘Ik heb er geen herinnering meer aan….’

Dat scheelt Gerard heel veel dwangsommen. Zeker als het Openbaar Ministerie of de FIOD nog meer belastende documenten over het verraad van zijn ex, Brigitte van Egten, lekt.

“Wat er gezegd of gedaan is zoveel jaar geleden in Zwitserland? ” ‘Och man, dat weet ik echt. Dat is langer dan twee dagen geleden… ik ben tien jaar ouder als Mark Rutte hoor !”

De Hugo methode werkt ook prima: “Een project in Ryad? Ja daar heb ik wel kennis van of voor of met of eigenlijk ook niet?

Of deze uitspraak van Hugo: “‘Ik heb daarop onvoldoende toegezien en dat betreur ik. Ook toen ik destijds vragen kreeg van journalisten, was het completer geweest als ik in aanvulling op de antwoorden melding had gemaakt van bovengenoemde contacten’ “

Gerard, je moet volgende keer zeggen bij de FIOD of het Openbaar Ministerie:

  • ‘Mijn mail is ondertekend met de verkeerde voorletters? ‘ Ik heb daarop onvoldoende toegezien en dat betreur ik.

Of deze die doet het ook wel goed bij het OM of de FIOD:

  • ‘Dat Rian de eerste betrouwbare vrouw in mijn leven is?’ ’toen ik destijds vragen kreeg van journalisten, was het completer geweest als ik in aanvulling op de antwoorden melding had gemaakt van bovengenoemde contacten’

Oh ja; het verschil is dat Gerard Sanderink niet op voorhand al rekening houdt dat hij alles verborgen moet houden. Die gooit geen app-jes met Paul Polman van Unilever weg over een miljardenbevoordeling of met Sywert van Lienden als die als partijgenoot van je vraagt of je een opdracht van 100 miljoen er even wilt doordrukken.

En het andere grote verschil? Het Openbare Ministerie is niet geïnteresseerd in het gedrag van Mark Rutte of Hugo de Jonge omdat de trias politica door onze overheid en rechterlijke macht al tien jaar geleden op non-actief is gezet.

De scheiding der machten wordt ook wel trias politica genoemd. Dat betekent dat de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht in een land bij verschillende instellingen moeten liggen. De trias politica is bedacht door de Franse filosoof Charles baron de Montesquieu (1689-1775).