Onderzoekscharlatan?

Ik ben geen jurist, geen medisch specialist, maar een journalist. Wat het verschil is? Die eerste twee vereisen een scholing, een diploma. Dat laatste kunt u ook binnen een half uur worden. Dat is het leuke aan de journalistiek. Zodra je begint met schrijven op een blog, ben je direct journalist. En als je ‘zoekt’ naar (whatever)… dan ben je eigenlijk vrijwel direct onderzoeksjournalist.

Het verhaal doet de ronde dat Angelique Kunst van Tubantia op haar eerste dag bij de Libelle op zoek was naar de toilet en een collega, die haar met haar volle blaas vertwijfeld zag rondkijken, riep “Wat zoek je?”. Angelique Kunst riep, ietwat te luid, door de redactieruimte “De toilet!!”

Waarop een kleine, kalende, altijd wat stille mannelijke collega bedeesd antwoordde “Ohhh, dan bij jij een onderzoeksjournalist!”

Iedereen zag er de humor van in. Sommigen rolden, van het lachen, onder hun bureau. Juist die ietwat introverte, mannelijke collega die voor het eerst in zijn vijfentwintig dienstjaren een grapje maakte; hilarisch! Iedereen genoot ervan … zelfs Angelique Kunst. Maar ze dacht in die jaren nog ‘blond’…. Ze begreep ‘m niet!

Een vrouwelijke collega vertelde dat ze, toen ook zij een minuutje later naar de toilet ging, Angelique hoorde praten in haar toilethokje: “Ja ja, ik ben nu al onderzoeksjournalist. Zou ik dan meer gaan verdienen een een boekje mogen schrijven?”

Het was de tijd dat een rare gek in Amerika gezorgd had dat je met een iPod ook kon bellen. Ene Stief Jops vertelde Angelique haar collega in de pauze toen die vroeg of zij al een mobiel had; ‘Die Stief Jops is een echte internetcharlatan, misschien ga ik dat wel onderzoeken. Klinkt een beetje Limburgs die naam..!”

Jammer dat ze bij de Libelle alleen over Boer Koekkoek mocht schrijven en over zuurkool met spek op zijn Italiaans. Maar nu ze op haar eerste dag al promotie had gemaakt bij die Libelle lag de wereld voor haar open.Ze zou haar familie trots maken en eeuwige roem lag aan haar voeten als ze straks bij die regionale uitgever van rouwadvertenties mocht komen werken.. Ze raakte opgewonden en… shit al weer naar de toilet? Nee, nee dat durfde ze nu even niet.

Toen ze terug naar haar krukje ging, in die tijd kregen nieuwbakken verslaggevers nog geen ARBO-gekeurde zetel, zei ze tegen de vrouwelijke collega “Ik heb het Brigitte net verteld met mijn iPod!”

Ze zou voor eeuwig een hekel houden aan dat soort bijdehante mannekes en het woord charlatan werd haar handelsmerk. Ze ging er volledig in op en maakte gedurende de jaren daarna een metamorfose door … ze werd er zelf een!

Een onderzoeks-charlatan!