NIEUW DOSSIER: SharePeople

In het kader van het onderzoeksproject RIJLEZZ testte rijschoolhouder/journalist Henrie Kamps het online product SharePeople. Op 21 november 2021 schreef de klokkenluider in de rijschoolbranche op RijschoolProfs.nl nog enthousiast over de mogelijkheid voor de bijna 10.000 zzp-ers in de rijschoolwereld. Maar mooie beloftes blijken niet altijd een garantie voor een eerlijk product en dat lijkt helaas ook het geval bij SharePeople.

“Opvallend was de zeer eenvoudige intake en de helder geformuleerde ‘Verklaring en belofte deelnemer’. Verder zal een doorsnee deelnemer blij zijn met het beperkte bedrag dat aan donaties betaald moet worden. In mijn geval gemiddeld €14,86 per maand in plaats van het maximale maandelijks bedrag van €120 per maand. So far so good!” zegt onderzoeker Kamps.

[tekst gaat door onze ingesloten artikel]

Het ziekteverzuim bij SharePeople is opvallend laag en dat vertaald zich in een gemiddelde maandelijkse donatie van eentiende van wat je als deelnemer maximaal verwacht te betalen. Super goede reclame voor SharePeople…. tot je ziek wordt.

een mooie ‘meevaller’ …. bijna geen donaties als SharePeople deelnemer…

In het geval van de Needse journalist was dat op 8 maart 2022 toen hij zwaar mishandeld werd tijdens zijn werk. Hij deed melding bij SharePeople en werd al snel en netjes gebeld door Ivo; een medewerker van Capability. Kamps vertelde Ivo wat er was voorgevallen en dat hij gelukkig nog wel in staat was om 1 dag per week te werken.

De weken gingen voorbij, de twee maanden gingen voorbij en telkens wat er prima contact met Ivo.

“Toen volgde er een mail van iemand anders binnen SharePeople. Dan wordt al snel duidelijk dat de mooie beloftes en snelle intake mooier zijn dan je als kleine zelfstandige mag verwachten. Gedoe over hoeveel je in de voorbije 9 (in plaats van 6) maanden aan inkomsten hebt gehad. Hoeveel kosten je daarvoor hebt gemaakt en nog wat zaken die niet genoemd zijn bij de inschrijving of in de ‘Verklaring en belofte deelnemer). En in mijn geval uiteindelijk het verzoek om je aangifte Inkomstenbelasting over 2021, 2020 of zelfs 2019 aan te leveren. Of een boekhouder ‘cijfers’ te laten maken. Wat ik ook aanleverde; SharePeople zoekt overduidelijk naar wat je nooit, op basis van de aanmelding, had verwacht te moeten aanleveren. En ook interesseert het SharePeople eigenlijk niet of je 100% vraagt of minder.. zoals in mijn geval. Ze zijn waarschijnlijk toch niet van plan donaties te regelen…

Uiteindelijk zou ik voor het eerst op 8 juni donaties ontvangen, maar het laat zich raden. Geen euro. “

“Een mailwisseling met SharePeople oprichter Cosmas Blauw leverde eigenlijk alleen maar een vervelende, hautaine reactie op….”

Een mailwisseling met oprichter Cosmas Blauw leverde eigenlijk alleen maar een vervelende, hautaine reactie op. Als reactie op enige drang, de deelnemer ontving namelijk na drie maanden 0,0 euro donaties, reageerde de flamboyante oprichter met de bevleugelde woorden ” C’est le ton qui fait la musique“! Gelukkig beheers ik mijn talen, maar of een schilder, timmerman of rijinstructeur dat ook doet??

Vandaar dat we besloten hebben om ‘dossier SharePeople’ OPEN te zetten en vanuit de rijschoolwereld en andere branches deelnemers van SharePeople op te roepen met de vraag of er anderen zijn die niet kregen waar ze op basis van de simpele intake en eenvoudige ‘Verklaring en belofte deelnemer’ wel recht op hadden. Donaties in moeilijke tijden!

Ook vervelende ervaringen met SharePeople?