Jerome de Jongh van Lier wordt ‘huisadvocaat’ ONRECHT.nl

Het is mede-initiatiefnemer Henrie Kamps gelukt om Jerome de Jongh van Lier, van het gerenommeerde advocatenkantoor Damsté Advocaten, te strikken om het initiatief ONRECHT.nl tot stand te laten komen en te voorzien van de juridische ankers die nodig zijn om de journalistieke werkzaamheden van de aangesloten redacteuren te waarborgen.

“Ja dat is een echte mijlpaal. Natuurlijk lijkt Jerome ‘aangeschoten wild’ omdat hij vorig jaar een voorwaardelijke berisping heeft gekregen van de Orde van Advocaten. Maar dat deert niet; ik zou willen dat men in Den Haag, bij het OM, politie, belasting en rechtbank ook zo makkelijk strooide met voorwaardelijke berispingen” hoont de Needse journalist.

De Jongh van Lier gaat per direct aan de slag met de oprichting van ONRECHT.nl; het platform zoekt een constructie waarin de persvrijheid, desnoods internationaal, gewaarborgd wordt. In enkele dossiers hebben de initiatiefnemers al, aan den lijve, ondervonden dat de Nederlandse staat geen enkele middel schuwt om invallen te doen of de rechtsgang te dwarsbomen.

“Klopt, ik heb zelf gemerkt dat als je een enorme zwendel ontdekt bij, in mijn geval het CBR, alles geoorloofd is en de ene overheidsdienst de andere blindelings volgt. Een Officier van Justitie die de klokkenluider het liefst ‘ophangt’ en de dader beloont. Een politiekorps, Oost-Nederland, die een journalist aan zijn lot overlaat. En een Klachtenprocedure bij de politie Oost-Nederland, zonder enige aanleiding, ‘on-hold’ zet. En ga zo maar door.”

Kamps denkt dat ONRECHT.nl in Jerome de Jongh van Lier haar eigen Job Knoester heeft ‘binnengehaald. Knoester schuift wekelijks aan bij de tafel van Vandaag Inside en is prima in staat om daar de ethiek van zijn vak uit te dragen.

“Ik Job onlangs nog gemaild en bemerkte dat hij vasthoud aan zijn opvattingen. In het verleden heb ik enkele keren samengewerkt met de hoofdredacteur van Vandaag Inside, Jan Hillenius, en ik zou willen dat ONRECHT.nl dezelfde status krijgt. We hebben Jerome gevraagd om alvast rekening te houden met het feit dat er ooit een moment komt dat we met 50.000 leden willen toetreden als publieke omroep”