Tubantia is al lang geen ‘Twentsche Courant’ meer…

Als er ooit een goed onderzoek zou komen naar de Tubantia dan kunnen de onderzoekers maar tot 1 conclusie komen; de krant is al lang geen Twentsche Courant meer. De krant voldoet op vele fronten al heel lang niet meer aan wat de lezers vanuit de historie van de krant mogen verwachten. Tubantia is gewoon een puzzelstukje uit een Belgische puzzel: DPG Media. Natuurlijk werken er ook in Enschede nog wel goed, echte journalisten… maar dat is maar een handjevol.

Gerben Kuitert, Angelique Kunst (ik noem ze voortaan K&K) en Martha Riemsma behoren in mijn ogen, en ongetwijfeld van anderen, niet in die categorie. Die maken gewoon deel uit van een ‘groter plan’; hoe kun je meer geld verdienen aan wat je schrijft? Een of beiden of alledrie werkten daarin mogelijk samen met (onder andere) RTV Oost redacteuren; gewoon een ordinair verdienmodel.

En wat de lezer, luisteraar of kijker niet mag weten: Brigitte van Egten heeft het voordeel dat ze 15 jaar lang ‘Achter de schermen’ met deze mensen heeft samengewerkt. Dat was overigens nadat ze rechtbanksecretaris was……….

Hoe zouden ze onderling ‘de buit’ verdelen: gewoon fifty/fifty? Krijgen K&K samen vijftig procent van de buit van Brigitte van Egten; voorlopig 1 miljoen. En heeft van Egten recht op 50% van de royalties van het boekje? Wanneer komt RTV Oost met een 6-delige ‘documentaire’ en hebben zij in dit Twentse verdienmodel ook de internationale tv-rechten al verworven? Deelt Marcel Oude Wesselink privé mee in de winst?

Wat ? Is de voormalige RTV Oost hoofdredacteur/baas vorig jaar al vertrokken? Exact 1 jaar voor Martha Riemsma hetzelfde deed bij haar krant. Waar zijn de tijden gebleven dat hoofdredacteuren tot het pensioen de eigen krant of zender trouw bleven?

Zitten ze niet toevallig beiden te nippen aan een glaasje aan de Amsterdams grachtengordel?

Als ik voortaan spreek over M&M; dan bedoel ik dus niet die grappige, gekleurde chocoladedingetjes… nee dan heb ik het over Marcel & Martha.

Gerard Sanderink is schaamteloos ’te kakken’ gezet door dezelfde journalisten die hem ooit de hemel in prezen en ‘en passant’ is Rian van Rijbroek maar even ‘meegenomen’. In de oorlog noemen ze dat ‘Colleteral Damage’; bijkomende schade.

In hoeverre kregen de lezers, dus ook de rechters in Almelo, de voorbije jaren een ‘journalistiek’ product onder de ogen? In hoeverre zijn de vaste lezers, zouden ze een gratis abonnement hebben bij de Almelose rechtbank?, niet via de media beïnvloed?

 Journalistiek is het verslag doen van nieuws. Een journalist verzamelt en verwerkt het nieuws voor de lezer, kijker of luisteraar. Journalistiek is de discipline van het verzamelen, controleren, rapporteren en analyseren van het nieuws.

de definitie van journalistiek

Tubantia en RTV Oost zijn regionale media die op de laatste benen lopen; een krant is al lang niet meer duurzaam en de publieke omroep is al net zo lang niet meer echt publiek. Beiden zijn al jarenlang onderdeel van een landelijk concept en moeten zich richten naar een commercieel of publiekelijk verdienmodel. Beiden bedienen ze een ‘uitstervend’ ras;

  • alleen oude mensen lezen nog maar de krant om te zien wie er net wat eerder overleden is dan zijzelf.
  • alleen maar oude mensen kijken op de televisie naar een auto die urenlang, niet bepaald duurzaam, door de regio rijd.

En als je journalistieke product op een eind loopt dan bedenk je samen gewoon een ‘masterplan’, waarin je af en toe een captain-of-industry, turncoach of clubbestuurder maximaal uitbuit. Met een beetje mazzel heb je dan net als sommige artiesten één kersthit, waardoor je zelfs na je pensioen jaarlijks nog een meevallertje hebt.

Hoe je dat regelt?

  • Al in 2019 weet RTV Oost redacteur Hans Bellert dat er een boekje gaat verschijnen over Gerard Sanderink.
  • In de jaren daarna bedenken Angelique Kunst en Gerben Kuitert spraakmakende artikelen
  • Ze wisselen content uit met ‘soortgenoten’ en ‘verrijken’; in mijn ‘vorige’ wereld noemen we dat ‘rich media’
  • Als ze genoeg ‘rook’ hebben gemaakt verschijnt exact drie jaar later het in 2019 al aangekondigde boekje
  • Alle kranten die vallen onder de Belgische eigenaar DPG Media bieden dan een podium voor wat wordt gepresenteerd als een journalistiek product
  • De boekpresentatie haalt zelfs de voorpagina van de ‘krant’
  • Al wekenlang prijkt onder rubriek “Koopjes” eigen reclame voor het boekje met onsmakelijke aanprijzingen.

De advertentie die Tubantia zelf al wekenlang ‘mee plaatst’ in de krant bevestigd alleen maar de Angelique Kunst zeker geen onderzoeksjournalist is. Tenzij Evert Santegoeds ook onderzoeksjournalist is.

“Opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven”

“Over de lotgevallen van Gerard Sanderink

walgelijke reclame waaruit overduidelijk blijkt hoe Tubantia ‘er in staat