Politie start onderzoek naar ambtsmisdrijven Alexander Pechtold!
Na bijna drie jaar onderzoek is de kogel door de kerk: de politie start een onderzoek naar voormalig politiek leider van D66, Alexander Pechtold. Pechtold wordt sinds 2021 beschuldigd van ernstige ambtsmisdrijven, waaronder machtsmisbruik. Uit de recent ingediende melding, die nu aanleiding vormt voor het politieonderzoek, blijkt dat hij tevens wordt verdacht van samenzwering en fraude.
Waar de politie in 2021 nog weigerde om proces-verbaal op te maken van een soortgelijke melding, is dat nu wél gebeurd. Binnen 24 uur na de aangifte werd besloten tot het starten van een onderzoek. Zowel de eerdere aangifte als de recente melding zijn gedaan door journalist Henrie Kamps. Hij stelt dat Pechtold een actieve en leidende rol heeft gespeeld bij diverse strafbare feiten vanuit het CBR. Volgens Kamps begon dit nadat hij na de coronapandemie fraude ontdekte binnen het ICT-platform TOP van het CBR. Na publicatie daarover zou hij telefonisch zijn bedreigd door Pechtold, persona non grata zijn verklaard bij het CBR en doelwit zijn geworden van een ongekende mediahetze die onder leiding van Pechtold zou zijn georganiseerd.
geef uw mening door onderaan dit bericht te stemmen
De aangifte van Kamps staat niet op zichzelf; er zijn meerdere aangiftes gedaan. In mei wordt bovendien een aangifte verwacht tegen voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers.
Kamps, die naar eigen zeggen door het frame dat is ontwikkeld door Pechtold en diens voormalig strateeg en speechschrijver Daan Bonenkamp (sinds 2023 hoofdredacteur bij DPG Media) landelijke bekendheid kreeg als ‘CBR-stalker’, slaat nu terug. “Ik heb twee jaar lang een dossier opgebouwd over de samenzwering die door Pechtold is opgezet”, aldus de journalist.
“Jarenlang heb ik de gevolgen ondergaan van alles wat Pechtold heeft georganiseerd, met als enig doel voldoende bewijs te verzamelen tegen ambtenaren die zich misdragen en misbruik maken van hun ambt. Dat zagen we eerder ook bij de Toeslagenaffaire. Ik wil dat ambtenaren die hun ambtseed schenden en burgers schaden, waar mogelijk strafrechtelijk worden vervolgd. De ambtseed mag geen vrijbrief zijn voor strafbaar gedrag richting burgers – en dat is nu wél het geval. Je leest nooit over vervolging van ambtenaren die hun ambt niet naar behoren uitoefenen.”
Van een ambtsmisdrijf is sprake als een ambtenaar door het begaan van een strafbaar feit ‘een bijzondere ambtsplicht schendt of bij het begaan van een strafbaar feit gebruikmaakt van macht, gelegenheid of middel, hem door zijn ambt geschonken’.
Er is sprake van een integriteitsschending als een medewerker in strijd met de voorschriften van een organisatie handelt of op andere wijze de normen en waarden niet naleeft. Je mag als ambtenaar geen integriteitsregels overtreden.
In 2021 liet de politie mij weten dat aangifte doen niet mogelijk was. Ik moest maar een civiele procedure starten. Ik vrees dat veel andere burgers dat ook te horen krijgen. Maar handhaving hoort op het bordje van de politie. Niet van een burger. Ik ben blij dat het onderzoek nu wordt gestart en vertrouw erop dat Alexander Pechtold en enkele andere CBR’ers in 2030 een strafblad hebben. De route daar naar toe is mij proefondervindelijk wel duidelijk. Dat gaat lukken. ‘Geloof mij!’