
In een tijdgeest waarin schreeuwende koppen in het Algemeen Dagblad en alle andere kranten van ‘de Belg’ ‘scoren’ en het Openbaar Ministerie willens en weten lekt naar de media schiet niet alleen de rechtspraak vaak tekort, maar blijkt keer op keer dat ambtelijk Nederland zich al lang niet meer bekommert om schuld of onschuld.
Niemand lijkt nog geĆÆnteresseerd in de ware toedracht of beweegredenen. Een miljardair die een flink bedrag aan contanten in de koelkast bewaard. Schuldig? Sywert en zijn beide ‘zaken’ partners; schuldig?Inez en Marco; schuldig?Nee, natuurlijk niet.
Maar wanneer je Frits van Eerd, Sywert van Lienden, Inez Weski of Marco Borsato heet; dan kun je zomaar ongewild, ongevraagd en onterecht publiekelijk veroordeeld worden. Dat blijft niet bij de publiekelijk verontwaardiging of boosheid. Nee hoor, ‘ambtelijk’ Nederland keert zich tegen je. Nog voor een rechter heeft geoordeeld over schuld of onschuld sta je overal op achterstand.
Wie kijkt naar de vijfdelige docuserie Mondkapjes Goud kan toch niet anders dan concluderen dat Hugo de Jonge en andere topambtenaren wellicht meer schuld hebben aan de kwestie die op voorhand en vooral door ’trial-by-media’ vernietigend heeft huisgehouden in het leven van Sywert, Bernd en Camille.
Journalistiek Nederland smult van de achtergronden, maar komt nooit tot de essentie. Betrokken politici en ambts(mis)dragers bij politie, justitie en ministeries blijven vrijwel altijd buiten schot. Verschuilen zich achter de ambtseed de ooit bedoeld was als waarborg voor onze maatschappij. Niet als vrijbrief voor rechtelijke bescherming.
Wie heeft gekeken naar de parlementaire enquetes over het Kindertoeslag Schandaal en de gevolgen van de gaswinning voor de bevolking van Groningen moet zich toch afvragen waarom Mark Rutte namens Nederland naar voren werd geschoven om de hoogste baas van de NAVO te worden? Of Hugo de Jonge nog steeds een betere baan heeft dan zijn vroegere job: leraar. Hoe Wopke Hoekstra vertoeft in Brussel?
Structurele clickbait en de tendentieuze, veelal niet-feitelijke berichtgeving over BN-ers – die met hun hoofd boven maaiveld uit zijn gekomen – is het ongewenste neveneffect van de uitdijing van het Belgische DPG Media. Een veelvraat onder de kranten en als het een beetje tegenzit binnenkort eigenaar van RTL Nederland.
Dan kunnen we de rechterlijke macht wel opdoeken. Wie eenmaal te prooi valt aan kranten van ‘de Belg’, waaronder de Volkskrant, het Parool, Trouw, het Algemeen Dagblad en vrijwel alle regionale kranten kan zonder een voet in de rechtbank te hebben gezet dan op het RTL Nieuws kijken naar de eigen, onvoorwaardelijke veroordeling.