Renske Leijten zorgde er samen met Pieter Omtzigt voor dat de onderste steen in het Kindertoeslag Schandaal boven kwam. Jarenlang knokten beiden vanuit de Tweede Kamer tegen het schimmenspel op ministerie, vanuit de ambtelijke top en partij-politieke belangen. In het tv-programma Vandaag Inside doet de voormalig SP-politica een opvallende en ontluisterende uitspraak. De ellende en het onrecht dat duizenden gedupeerden is aangedaan zo volgend jaar zomer kunnen zijn afgewikkeld, maar de 15 miljard kostende hersteloperatie maakt dat onmogelijk; ambtenaren en andere verdien er veel te goed aan en werken niet mee of zelfs tegen!
bij de samenstelling van dit bericht is gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI)
Volgens Renske Leijten worden de problemen bij de kindertoeslagaffaire niet opgelost omdat er veel mensen zijn die financieel profiteren van de langdurige afhandeling. In een interview bij Vandaag Inside op 21 januari 2025 stelt zij dat de afhandeling sneller kan verlopen, maar dat dit niet gebeurt omdat er veel mensen zijn die hier geld aan verdienen. Ze legt uit dat als iedereen binnen de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) één dossier per week zou behandelen, de afhandeling voor de zomer klaar zou kunnen zijn. Echter, de huidige trage aanpak zorgt ervoor dat salarissen, juridische kosten en andere uitgaven blijven doorlopen, wat volgens Leijten onnodig is en ten koste gaat van de gedupeerden die nog steeds wachten op compensatie.
Daarnaast benadrukt Leijten dat de overheid bang is dat gedupeerden mogelijk iets te veel compensatie ontvangen. Om dit te voorkomen, worden extra onderzoeken en rechtszaken uitgevoerd, wat uiteindelijk meer kost dan het eventuele teveel betaalde bedrag. Deze aanpak vertraagt het proces en zorgt ervoor dat ouders langer moeten wachten op gerechtigheid.
Leijten heeft eerder kritiek geuit op de trage voortgang van de afhandeling en het gebrek aan daadkracht vanuit de overheid. Ze heeft aangegeven dat, ondanks wettelijke kaders en mogelijkheden om de compensatie snel af te handelen, er onvoldoende actie wordt ondernomen om dit daadwerkelijk te realiseren.
geef uw mening door onderaan dit bericht te stemmen