Als burger wordt van u verwacht dat u zich aan de wet- en regelgeving houdt. En terecht! Maar waarom lijken deze regels niet te gelden voor topambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en directeuren van het zelfstandige bestuursorgaan CBR? Onderzoek naar de problemen in de rijschoolbranche onthult dat de top van het Directoraat-Generaal Mobiliteit jarenlang betrokken is geweest bij misleiding, leugens en zelfs intimidatie.
Ik stoor me enorm aan het gedrag van deze topambtenaren. Ze deinzen er niet voor terug om een prinses anoniem zwart te maken, minister Faber en andere bewindspersonen uit het huidige kabinet tegen te werken, te isoleren en zelfs te bedriegen.
Directeur-Generaal Kees van der Burg, zijn plaatsvervanger Marion Smit en directeur Bast-Jan Westerhof hebben jarenlang meldingen van burgers over het CBR genegeerd en bewust in de doofpot gestopt. Daar bleef het niet bij: ze maakten ook gebruik van schriftelijke en telefonische dreigementen, zoals inmiddels is gebleken.
Het blijkt nu zelfs dat Smit, Van der Burg en Westerhof nog verder gaan. In november en daarna stuurden ze PVV-minister Barry Madlener met onjuiste informatie en leugens het debat in de Tweede Kamer in. Volgens insiders op het ministerie staat Madlener, die als lui en gemakzuchtig wordt omschreven, niet bekend om zijn dossierkennis. Hij nam het CBR-dossier argeloos mee naar de Kamercommissie, maar zal ongetwijfeld geconfronteerd worden met de gevolgen als nieuw onderzoek aan het licht brengt hoe diep de problemen bij het CBR werkelijk zitten.
geef uw mening door onderaan dit bericht te stemmen
Dat is niet verrassend, want ook CBR-directeur Alexander Pechtold heeft in het verleden laten zien dat hij de grenzen van wat mag en niet mag, opzoekt. Ondanks maar liefst 200 aangiftes in een omkoopschandaal bleef hij overeind. Daarnaast is zijn omgang met enkele partijgenoten van D66 in het verleden allesbehalve respectvol gebleken.
Het wordt tijd dat politiek Den Haag serieus nadenkt over de rol en verantwoordelijkheid van topambtenaren. Zijn ze werkelijk dienstbaar en maatschappelijk betrokken, of zitten ze er om andere redenen?
Misschien is het tijd om te overwegen gevangenisstraffen op te leggen aan topambtenaren en bestuurders, zoals Pechtold, die hun ambtseed of belofte schenden, zich schuldig maken aan corruptie of erger. Alleen zo kunnen we het vertrouwen in de overheid herstellen en zorgen dat de wet voor iedereen geldt. Gooi ze in de cel!