Waarom cancelde EenVandaag (NPO) reportage over CBR zwendel met Tussentijdse Toets?

Haalde item de pitch niet? Of greep Alexander Pechtold's CBR in met telefoontje naar hoofdredactie 1Vandaag?

Loading

Het is 7 december 2021 wanneer een van de redactiemedewerkers van EenVandaag zich met een toegangscode toegang verschaft tot het reserveringsplatform TOP van het CBR. Doel is om te verifiëren of de tip over misbruik, misstanden en oneerlijke handelspraktijken met de Tussentijdse Toets door het CBR klopt. Nog dezelfde avond stuurt algemeen directeur Alexander Pechtold rijschoolhouder Henrie Kamps een mail dat deze definitief is uitgeschreven bij het CBR en dat zijn toegangscode per direct buiten werking is gesteld. Toeval of niet?

We zullen het nooit weten, maar feit is dat de Kamps vrijwel gelijktijdig verneemt dat de eindredactie van EenVandaag heeft besloten om een beoogde reportage over grootschalige misbruik van de Tussentijdse Toets te schrappen. Kamps is woest en voelt zich misbruikt door EenVandaag. Hij heeft grote risico’s genomen en EenVandaag komt de gemaakte afspraken niet na.

In de weken voor 7 december 2021 heeft EenVandaag verslaggever Ruben Messelink (zie inzet) de ‘klokkenluider’ gepolst of er andere rijscholen zijn die zijn verdenkingen tegen het CBR kunnen bevestigen. En of zij met de EenVandaag reporter willen praten? Ruben Messelink heeft immers meer dan 1 bron nodig.

Die rijscholen zijn bijna niet te vinden, want de angstcultuur binnen de branche is immens. Praten of schrijven over het CBR is ingeschreven rijschoolhouders, zo vind het CBR, niet toegestaan. Henrie Kamps weet dat, want hij is enkele weken eerder al voor drie maanden geschorst door het CBR, omdat hij publiceert over de misstanden en de integriteitsschendingen van Alexander Pechtold. Een lokale CBR examinator heeft zelfs een valse melding over het gebruik van een dashcam gedaan om een sanctie mogelijk te maken.

Na het gesprek met de Enschedese BOVAG rijopleider Verkeersschool Brünen ontvangt de, inmiddels, voormalig rijschoolhouder die de misstanden ontdekte in het CBR platform TOP, een telefoontje van de EenVandaag reporter. “Met wie heb jij gesproken over de mogelijke productie van een reportage? Ik ben namelijk gebeld door Nathalie Dingeldein, de perschef van het CBR of wij met een item bezig zijn” Kamps heeft op dat moment alleen nog maar met Tom en René Brünen gesproken van de gelijknamige Enschedese rijopleider en zij bevestigen het gerommel met de tussentijdse toets. Terloops vertellen zij hem trots dat ze een afspraak hebben met het CBR dat zij die tussentijdse toets in eigen beheer uitvoeren.

Na het telefoontje vanuit het CBR neemt de interesse van de EenVandaag reporter af. “De reportage heeft de pitch niet gehaald, zal een adjunct eindredacteur in een mail schrijven naar de tipgever”

“Ach de grote baas van de NPO destijds was Shula Rijxman; een D66’er. Dus de lijntjes naar EenVandaag waren kort” zegt Kamps daar nu over. “Het conflict met EenVandaag leidde ook al snel tot een reprimande van de directeur van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten; Thomas Bruning. We denken in Nederland allemaal dat de persvrijheid hoog in het vaandel staat”

EenVandaag verslaggever Ruben Messelink maakte eerder al een reportage over het CBR.