“Inez Weski is op leeftijd en haar gezondheid is fragiel,” zegt een collega-advocaat in Nieuws van de Dag, het nieuwe actualiteitenprogramma van SBS6 en De Telegraaf. “We moeten afwachten wat het Openbaar Ministerie naar voren zal brengen. Dit wordt complex, omdat Weski als advocaat gebonden is aan haar geheimhoudingsplicht jegens haar (ex-)cliënt,” stelt een deskundige. Wat echter vrijwel onbesproken blijft, zijn de schrijnende omstandigheden waaronder een van Nederlands meest prominente advocaten tijdens haar veertig dagen in isolatie is behandeld. Haar mentale weerbaarheid lijkt al gebroken, nog voordat de rechtszaak begonnen is.
Het ‘barbaarse’ isolement waaraan Weski werd onderworpen, heeft haar mentaal gebroken. Het lijkt erop dat dit werd ingezet om haar te dwingen een kroongetuige-achtige deal te overwegen. Wie haar boek Het geluid van de stilte leest, kan alleen maar tot de conclusie komen dat haar fundamenteel onrecht is aangedaan, zelfs voordat ze zichzelf mocht verdedigen in de rechtszaal.
De advocate, die haar carrière begon in de sociale advocatuur om de underdog te verdedigen, is nu zelf het doelwit geworden van zowel Justitie als de media, louter vanwege wie ze is.
Vandaag lanceert DPG Media via haar regionale en landelijke kranten een podcast waarin de zaak-Weski wordt belicht. De podcast wordt gepromoot door AD-journalist Yelle Tieleman, die eerder de reputatie van Peter R. de Vries en tv-presentator Khalid Kasem ernstig heeft beschadigd met suggestieve berichtgeving. Hoewel Kasem later werd vrijgepleit van vermeende omkoping door onderzoek van onder andere de Orde van Advocaten en de Rijksrecherche, is zijn carrière als advocaat en presentator onherstelbaar beschadigd. DPG Media noemt dat ongetwijfeld ‘collateral damage’ – bijkomende schade.
Het is een patroon binnen DPG Media: prominente Nederlanders negatief neerzetten, omdat sensationele clickbait nu eenmaal commercieel goed scoort. De ene keer is het Pieter Omtzigt, dan Frits van Eerd, Marco Borsato of zoals nu Inez Weski. Het is het Belgische verdienmodel van Christian van Thiello. Het trekt lezers, kijkers en luisteraars, maar het schaadt de journalistieke integriteit. Je vreest voor de toekomst als DPG Media ook nog RTL Nederland mag overnemen. Dan heb je geen rechtbank meer nodig. Dan krijg je Amerikaanse toestanden en kan Christian van Thiello zelfs de politiek beheersen. Zij eerste pionnen heeft hij al gezet; de hoofdredacteur van DPG Media krant Dagblad Tubantia – Daan Bonenkamp – is de voormalig speechschrijver van Sigrid Kaag en Alexander Pechtold. Zijn vroegere ‘vriendin’ bij Dagblad Tubantia is Martha Riemsma; zij verruilde haar hoofdredacteursfunctie bij DPG Media inmiddels voor het directeurschap van het ANP.
Dussss!