Waarom zou een levenslustig Hilversums meisje van amper 16 jaar zichzelf van het leven beroven door zich te laten overrijden door een trein? Hoe kan de politie binnen enkele uren na de vondst van haar lichaam al concluderen dat het om zelfdoding gaat? Vragen waar de nabestaanden van Dascha Graafsma al jarenlang van wakker liggen.
geef uw mening door onderaan dit bericht te stemmen
Dascha Graafsma, een 16-jarig meisje uit Hilversum, overleed tragisch in de nacht van 27 op 28 november 2015. Ze werd overreden door een trein in Hilversum, wat leidde tot een controversiƫle zaak die veel media-aandacht kreeg. Hier is een samenvatting van wat bekend is over haar dood:
in dit bericht is gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI)
Wat gebeurde er?
- Laatste avond: Dascha was op een feest in discotheek Letās Get Down in Hilversum. Ze verliet de discotheek rond 03:00 uur, maar het is onduidelijk waarom of waar ze naartoe ging.
- Spoorlijn: Haar lichaam werd rond 05:00 uur gevonden op de spoorlijn tussen Hilversum en Hollandsche Rading.
Officiƫle conclusie
De politie concludeerde dat Dascha waarschijnlijk zelfmoord pleegde. Ze zou na het feest in verwarde toestand over de rails hebben gelopen en door een trein zijn geraakt.
Vragen en controverse
Dascha’s familie en anderen twijfelden aan de conclusie van de politie. Ze wezen op een aantal onduidelijkheden:
- Haar gedrag: Volgens vrienden en familie was er geen sprake van signalen dat Dascha suĆÆcidaal was.
- Tijdlijn: Er was een gat in de tijdlijn tussen het verlaten van de discotheek en het moment dat ze op de rails werd gevonden.
- Mobiele telefoon: Daschaās telefoon werd later teruggevonden met vreemde sporen, wat aanleiding gaf tot speculaties.
- Alcohol en drugs: Uit toxicologisch onderzoek bleek dat Dascha alcohol en drugs in haar bloed had. Dit paste niet bij haar normale gedrag, volgens de familie.
Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl
Onderzoek en burgerinitiatief
- PrivƩonderzoek: De familie schakelde een particulier onderzoeksbureau in, dat suggereerde dat er mogelijk sprake was van een misdrijf of dat Dascha onbewust op het spoor terecht was gekomen.
- Omroepprogrammaās: Er zijn meerdere reconstructies en onderzoeken uitgevoerd door televisieprogrammaās, zoals EenVandaag en Misdaadcollege.
Speculaties
Er zijn speculaties over mogelijke betrokkenheid van derden, zoals een ongeval of zelfs kwaad opzet. Dit is echter nooit bewezen.
Huidige status
Tot op de dag van vandaag blijft er veel onduidelijkheid over de exacte gebeurtenissen die leidden tot Dascha’s dood. Officieel blijft de zaak gesloten met de conclusie van zelfdoding, maar de familie blijft strijden voor meer antwoorden. Inmiddels staat de bekende strafrechtadvocaat Geert Jan Knoops de nabestaanden bij in hun strijd om duidelijkheid, de waarheid en openbaarmaking van het onderzoeksdossier.