Tijdens de laatste dagen van het jaar, wanneer half Nederland zich stort op het bakken en eten van oliebollen, drukt iemand bij de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst op een knop. Met één handeling worden de eindafrekeningen van mogelijk teveel ontvangen toeslagen over 2023 naar honderdduizenden burgers gestuurd.
Het lijkt aannemelijk dat directeur Toeslagen, Coert Kleijwegt, op dat moment al ontspannen thuis zit met een glas exclusieve champagne. Geen ondernemer zou in de laatste uren van het jaar nog snel een factuur of aanmaning versturen. Maar bij Toeslagen toont de leiding hoe de overheid omgaat met burgers die afhankelijk zijn van reguliere toeslagen, zelfs na de miljardenclaims en de onnoemelijke schade van de Toeslagenaffaire.
Miljarden euro’s en talloze ambtenaren zijn nodig om de levens van duizenden gezinnen te herstellen die door het toeslagenschandaal zijn verwoest. En toch lijkt het nog steeds onmogelijk om deze mensen fatsoenlijk te compenseren. Voor veel getroffen Nederlanders betekent de feestdagen al jaren geen tijd van vreugde, mede door de aanhoudende bureaucratische fouten van de Belastingdienst Toeslagen.
Zelfs prinses Laurentien, een uitgesproken voorvechtster van rechtvaardigheid, kreeg te maken met weerstand vanuit het ministerie van Financiën. Haar reputatie werd door anonieme ambtenaren, in samenwerking met een landelijke krant, in diskrediet gebracht. Terwijl ambtenaren onlangs nog op interne blogs klaagden over hoe hun gedrag in de dramaserie De Toeslagen-affaire werd getoond, blijven hun eigen grensoverschrijdende acties onderwerp van kritiek. Het versturen van de eindafrekening Toeslagen over 2023 lijkt uit dezelfde koker te komen: burgertjes pesten!
Coert Kleijwegt is als directeur reguliere Toeslagen niet alleen de ondertekenaar van de duizenden brieven, maar ook eindverantwoordelijk voor de actie om op oudejaarsdag massaal eindafrekeningen naar burgers te sturen. Niet alleen per post, maar ook digitaal via e-mail, sms en de Berichtenbox van de overheid.
Sandra Palmen (NSC), de nieuwe staatssecretaris voor Herstel en Toeslagen, staat voor een bijna onmogelijke opdracht. Misschien zou een eerste stap een stevig gesprek met Coert Kleijwegt kunnen zijn? Excuses aanbieden aan de duizenden ontvangers zou wel het minste kunnen zijn dat Kleijwegt kan doen om het vertrouwen in de Overheid een beetje te herstellen….
door onderaan dit bericht te stemmen kunt u bepalen of deze kwestie te zien zal zijn in een aflevering van het tv-programma Onrecht