Dagblad Tubantia ontslaat krantenbezorger (80) na 30 jaar trouwe dienst vanwege kritiek

Dagblad Tubantia rept met geen woord over ontslag van 80-jarige bezorger...

Loading

De Twentsche Courant Dagblad Tubantia is een begrip in de Achterhoek en Twente. Toch is er gedurende de jaren veel veranderd. Zo werd de krant samengevoegd tot Dagblad Tubantia en nog erger voor de lezers én medewerkers: de krant werd eigendom van ‘de Belg’. De Belgische uitgever DPG Media bezit inmiddels vrijwel alle kranten in ons land en wil maar 1 ding. Winst maken! Echte journalisten vertrokken in de voorbije jaren en kritiek wordt niet geduld. Dat merkte ook de tachtigjarige krantenbezorger Gerard ter Beke uit Wierden. Nadat hij kritiek had op zijn werkgever kregen hij en zijn vrouw vorig jaar geen kerstkaart, maar een ontslagbrief op de deurmat.

in dit bericht is gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI)

Gerard ter Beke uit Wierden begon op zijn 45ste als krantenbezorger, terwijl hij nog werkte als leraar op een middelbare school. In eerste instantie hielp de Wierdenaar zijn kinderen met hun krantenwijk, maar toen zij gingen studeren, besloten hij en zijn vrouw het bezorgen over te nemen. “Ik vond het leuk om te doen,” vertelt hij bij de regionale omroep . “Ik genoot van het contact met mensen, hielp ontevreden abonnees waar ik kon en sprong bij tijdens personeelstekorten.”

Met die betrokken houding werkte Gerard dertig jaar lang als krantenbezorger en later als depothouder, eerst bij de Persgroep en daarna bij DPG Media. Na zijn pensioen nam hij zelfs de wijk van zijn vrouw over, met instemming van zijn leidinggevenden.

Vragen over het bonusbeleid bij het Belgische DPG Media leiden tot ‘pesterijen’

In april vorig jaar stelde Gerard kritische vragen over het leiderschap en het bonusbeleid van DPG Media. Dit leidde tot conflicten met een nieuwe logistiek coördinator in het depot van Wierden. “Het waren kleine dingen,” zegt Gerard. “Zo werd mijn gratis abonnement op de Kidsweek voor mijn kleinkinderen geweigerd en ontstond er gedoe over declaraties.”

Hij geeft een voorbeeld: “Ik had een reservefiets geregeld voor het depot, die iedereen kon gebruiken. Toen ik de reparatie van een lekke band wilde declareren, werd daar boos op gereageerd. Ze deden alsof ik ‘zomaar ging shoppen met het geld van DPG’.”

Ontslag na 30 jaar trouwe dienst en op 80-jarige leeftijd was een enorme klap in het gezicht

De situatie escaleerde toen de vrouw van Gerard een bonus werd ontzegd. Toen hij daar bezwaar tegen maakte, werd hij onverwachts ontslagen, samen met zijn vrouw. “Dat was een klap,” vertelt hij. “Dat het niet boterde met de logistiek manager wist ik, maar dit had ik niet verwacht.”

Gerard schakelde een advocaat in, die met een brief aan de operationeel directeur van DPG op basis van jurisprudentie pleitte voor herziening. Dit leidde tot een gesprek in Apeldoorn, waar de directeur erkende dat zijn vrouw recht had op de bonus. “Het leek opgelost,” zegt Gerard, “maar een paar dagen later kreeg ik bericht dat ik geen assistent depothouder meer mocht zijn. Ik mocht zelfs niet met collega-bezorgers praten.”

Geen kerstkaart maar twee ontslagbrieven van ‘de Belg’: DPG Media eigenaar van Dagblad Tubantia

Gerard bleef bezorgen, hoopvol dat de situatie zou verbeteren, maar voelde zich ongelukkig. Toen er opnieuw een bonus werd ingehouden, maakte hij bezwaar, maar kreeg geen gehoor. Begin december ontving hij plots twee brieven: hij en zijn vrouw waren opnieuw ontslagen, na dertig jaar trouwe dienst.

Gerard besloot zijn verhaal te delen met de abonnees. Hij schreef een brief waarin hij de situatie uitlegde en vroeg om steun. Deze brief bezorgde hij samen met de kranten in zijn wijken in Wierden. “We laten het er niet bij zitten,” zegt Gerard strijdvaardig.

bepaal door te stemmen of deze kwestie te zien zal zijn in een aflevering van het tv-programma Onrecht

Deze stemming is beëindigd

Is de 80-jarige krantenbezorger door de eigenaar van Dagblad Tubantia onrecht aangedaan ?
10226 stemmen