Er komt steeds meer informatie beschikbaar over de huiszoeking die de politie Oost-Nederland op 14 oktober 2022 deed in de woning van de Needse journalist Henrie Kamps. Zo blijkt uit telefoongegevens van de journalist dat hij, terwijl de politie nog in de woning was, een telefonisch hulpverzoek deed bij de Nederlandse Vereniging voor Journalisten in Amsterdam. Hoewel de Needenaar ‘Compleet lid’ was van de NVJ werd hem die hulp, ondanks een telefonische toezegging, nooit geboden. In plaats daarvan volgde een royement door de NVJ.
dit bericht is eerder gepubliceerd op 27 december 2024
Omdat de privé-mobiel van de journalist direct in beslag werd genomen, belde hij met zijn reserve mobiel vanuit zijn auto. Met dat nummer belt Kamps, nadat hij de politie in zijn huis heeft achtergelaten, met de NVJ via het centrale nummer 020-3039700 en wordt hij in contact gebracht met een NVJ jurist. Die zegt hem weliswaar toe dat hij hem na intern overleg terugbelt, maar dat blijkt een loze belofte.
Kamps informeert de NVJ om 11.08 uur over het feit dat de politiemensen om 10.19 uur weigerden om bij de voordeur een verklaring te ondertekenen, waarin zij erop gewezen worden dat hij journalist is en alvorens de politie toegang te verschaffen met de NVJ wil bellen. Hij informeert de NVJ jurist dat de politie weigert het huiszoekingsbevel achter te laten of hem toe te staan er met zijn mobiel een foto van te maken. Kamps weet niet waarom er een huiszoeking plaatsvindt en is bang dat journalistiek onderzoek dat Onrecht-redacteuren doen naar misstanden van de Enschedese politie, het CBR en het Openbaar Ministerie ‘op straat komen te liggen’.
“In plaats van de hulp, waar ik als Compleet lid bij de NVJ recht op had, kreeg ik kort na de huiszoeking inderdaad een royement brief vanuit de NVJ. Zonder wederhoor of zonder dat ik in de gelegenheid werd gesteld mijn zienswijze te geven. Wel incasseerde de NVJ daarna nog een half jaar lang de abonnementsgelden.”
Gezien het royement, dat vrij snel na de huiszoeking volgde, vermoedt de Needenaar dat de NVJ op de hoogte was van de inval en hem bewust de steun ontzegde. Kamps betaalde tot maart 2023, een half jaar na de huiszoeking, nog steeds zijn lidmaatschap. Hij had het duurste abonnement en had op grond daarvan recht op juridisch advies en bijstand.
Voorzitter Folkert Jensma van de NVJ reageerde tot op heden niet op schriftelijke vragen en meldingen vanuit Kamps en ons onderzoeksplatform.