Op 30 juni 2022 ontvangt de hoofdredactie van de DPG-krant Dagblad Tubantia een klacht van Henrie Kamps. De klacht richt zich op journaliste Angelique Kunst, die onderwerp is van een onderzoek door het platform Onrecht. Dit platform, mede opgericht door mediaondernemer Kamps, onderzoekt naar eigen zeggen clickbait en misleidende beeldvorming in de traditionele media.
dit bericht is eerder gepubliceerd op 3 december 2022
Angelique Kunst, die eerder voor Libelle werkte en zichzelf omschrijft als onderzoeksjournaliste, wordt beschuldigd van suggestieve en niet-feitelijke berichtgeving die bedoeld zou zijn als clickbait. Het onderzoek van Onrecht richt zich specifiek op een vriendschappelijke relatie van Kunst, die volgens hen is ingezet om de ex-partner van Gerard Sanderink, eigenaar van bedrijven als Centric en Strukton, via de media te helpen. Die ex zou dankzij de via Angelique Kunst gecreƫerde beeldvorming miljoenen kunnen verkrijgen door dwangsommen op te eisen.
‘Amerikaans praktijken’ noemde een redacteur van Onrecht het in een eerder interview. “Je lekt zelf naar bevriende media, omdat je weet dat publicatie een reden is om dwangsommen op te eisen. Je wekt namelijk de indruk dat die lasterlijke informatie vanuit Sanderink en zijn nieuwe vriendin zijn verspreid of anderen”.
Eerder stelde Onrecht al dat Kunst een belastend FIOD-proces-verbaal bewust buiten de publiciteit heeft gehouden. Dit document zou aantonen dat de ex van Sanderink niet zo onschuldig is als in Kunst’s artikelen wordt gesuggereerd. “Het FIOD procesverbaal – dat ook naar de Onrecht redactie is gelekt -toont aan dat de ex van Sanderink zo vaak een inspecteur van de FIOD belastende informatie toespeelde over een mogelijk omkoopschandaal in Saoedie ArabiĆ«, dat deze inspecteur besloot twee rechercheurs naar haar huisadres stuurde om uit te leggen dat als zij anoniem wilde blijven ze via een ander loket melding moest doen bij de FIOD”
De kritische houding, vanuit van het door Kamps (mede)opgerichte onderzoeksplatform Onrecht, over hoe DPG Media kranten – waaronder het Algemeen Dagblad – de kwestie Sanderink misbruikten als clickbait en dus louter voor commercieel gewin, leidde tot een mediahetze rondom de journalist uit Neede. De voormalig programmamaker deed zelf op dat moment al intensief onderzoek naar integriteitsschendingen door Alexander Pechtold bij het CBR en enkele andere kwesties.
De term 'clickbait', letterlijk vertaald als 'klik-aas', verwijst naar sensationele titels die ontworpen zijn om nieuwsgierigheid te wekken en lezers te verleiden tot klikken. Deze praktijk staat vaak ter discussie vanwege de oppervlakkige en soms misleidende inhoud die achter dergelijke titels schuilgaat.
Op 2 juli bereikt de klacht het bureau van waarnemend hoofdredacteur Paul Berkhout. Kamps overweegt een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek (RvdJ), maar volgens de procedure van de RvdJ moet hij eerst de krant de gelegenheid geven om inhoudelijk te reageren.
[tekst gaat door onder afbeelding]
Kunst, nu werkzaam bij het AD, wordt door Kamps in de klacht op 30 juni 2022 – gericht aan de hoofdredactie van DPG Media krant Dagblad Tubantia – beschuldigd van het verspreiden van onwaarheden over hem zonder wederhoor toe te passen. Kunst zou ontmaskerd worden wanneer de Raad van de Journalistiek de klacht zou behandelen.
Nog geen week later, zo blijkt in het voorjaar van 2024 wanneer Kamps op het politiebureau in Hengelo moet verschijnen voor een verhoor, doet de DGM Media medewerkster aangifte vanwege ernstige bedreiging door Kamps. Volgens Kamps probeerde Kunst hem in een kwaad daglicht te stellen door het doen van een valse aangifte.
[tekst gaat door onder afbeelding]
Dat niet alleen; ze weet ook de Nederlandse Vereniging voor Journalisten te overtuigen dat zij en anderen ernstig bedreigt worden. Zonder wederhoor of een ordentelijke procesgang royeert de directeur van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, Thomas Bruning, de Achterhoekse journalist en informeert daarover de regionale media en de NOS.