In korte tijd zijn er al meer dan 10.000 stemmen uitgebracht over de rol van professor Erwin Muller, voorzitter van de Raad van Toezicht van het CBR, in een doofpot-affaire rond de CBR directie. Een overgrote meerderheid van de stemmers keurt het negeren van burgermeldingen door de hoogleraar Veiligheid en Recht aan de Universiteit Leiden af. Muller is sinds 2021 voorzitter van de Raad van Toezicht op het CBR.
Muller wordt verweten dat hij meldingen van integriteitsschendingen en grootschalige examenzwendel, onder verantwoordelijkheid van de tweehoofdige directie van het CBR, telkens in de doofpot stopte. Waarmee hij zich aansluit in een reeks van toezichthouders die vergelijkbare kritiek kregen, onder andere bij AFC Ajax, NOS Sport en meerdere publieke omroepen, waaronder WNL.
Bij onderzoek door ons platform bleek onder andere uit documenten, gepubliceerd door het CBR op grond van de Wet Open Overheid [voorheen WOB, red], dat professor Muller herhaaldelijk schriftelijk is geĆÆnformeerd over misstanden, misleiding en wangedrag met medeweten van of onder leiding van de CBR directie. In al deze gevallen zou hij niet of niet-inhoudelijk hebben gereageerd op verzoeken om verdere stappen te ondernemen of onderzoek te gelasten.
Het grote aantal stemmen in zeer korte tijd kan worden verklaard door de recente media-aandacht voor de chaos die is ontstaan bij rijscholen door de lange wachttijden voor praktijkexamens bij het CBR. De Tweede Kamer en vertegenwoordigers uit de rijschoolsector beschuldigen de directie van het CBR onlangs wederom van de structurele problemen te bagatelliseren, onjuist voor te stellen en de Tweede Kamer – via de minister – valse data te verschaffen.
[tekst gaat door onder het stemmen]
Klokkenluiders, enkele rijschoolhouders en consumentenbelang VCBA beschuldigen professor Erwin Muller ervan op de hoogte te zijn van misstanden, fraude en intimidatie binnen de CBR-organisatie, zonder hier serieus op te reageren.
De problemen bij het CBR zijn niet nieuw. Al in 2019 werd de organisatie onder verscherpt toezicht geplaatst door toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen vanwege de chaos rond het verlengen van rijbewijzen voor ouderen. In 2021 werd het CBR opgenomen in een breder onderzoek van de Tweede Kamer naar problemen bij publieke organisaties zoals de Belastingdienst, het UWV en het CBR.
In een brandbrief in 2023 aan het ministerie, die Erwin Muller ook ontving, werd door VCBA een groot aantal zaken benoemd waaronder misleiding van jongeren door een niet deugdelijke berekening van CBR slagingspercentage, grootschalige zwendel met examencapaciteit, de tussentijdse toets en de door het CBR ontwikkelde en geƫxploiteerde Rijopleiding In Stappen (RIS). Zaken waarvoor de consumentenorganisatie de CBR directie verantwoordelijk houd.