Staat rechtbank Gelderland wel ‘boven de partijen’ bij aanklacht tegen initiatiefnemer Onrecht?

Vice-president en president Rechtbank Gelderland negeren grondrechten gedaagden

Justitia the Roman goddess of Justice view from above with sunshine effect. ideal for websites and magazines layouts

Loading

Of de Rechtbank in Gelderland vooringenomen is weet hij niet, maar op 3 februari zal de Needse journalist Henrie Kamps zich begeven in het hol van de leeuw, de rechtbank Gelderland. Juist daar waarover het journalistieke platform ‘Onrecht’, waarvan bekend is dat de Achterhoeker een van de initiatiefnemers is, kritische artikelen geplaatst heeft over de wijze waarop de president en vicepresident niet al te veel op hebben met de grondrechten van gewone burgers. Kamps wordt door het Openbaar Ministerie bedreiging van de AD journalist Angelique Kunst ten laste gelegd.

‘Ik heb er geen moeite mee om te erkennen dat er op Onrecht in de zomer van 2022 enkele uren een hele foute, gemanipuleerde afbeelding van Angelique Kunst heeft gestaan. Ik werd binnen een uur nadat de geshopte afbeelding live was gekomen via Whatsapp door Carlo ter Ellen, de chef vormgeving van DPG Media/Tubantia, gewezen op die fout. Dat staat allemaal in Whatsapp. Vrij snel daarna is door de redactie ingegrepen en is de afbeelding verwijderd. Carlo ter Ellen heeft overigens hetzelfde gedaan met de foto die feitelijk aanleiding was voor het artikel. Dat was een foto waarop je Gerard Sanderink zag achter een ruit met een kogelgat. Daarmee leek het probleem opgelost. “Tot ik ruim anderhalf jaar later naar de politie in Hengelo (OV) moest, omdat er kennelijk aangifte was gedaan door Angelique Kunst.” zegt Kamps.

Kamps geeft aan dat hij pas begin dit jaar voor een verhoor bij de politie moest komen. Toen werd hem ook pas duidelijk waarom de politie Oost-Nederland in oktober 2022 een huiszoeking bij hem deed en MacBooks, iPads en andere gegevensdragers meenam.

“Ik heb de agenten, die met zijn vijven aan mijn voordeur stonden, destijds een verklaring overhandigd waarin stond dat ik journalist was en een beroep deed op bijstand van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten. Ik ben van huis weg gereden en heb de politie achtergelaten, ik heb de NVJ gebeld en gevraagd om mij op basis van mijn lidmaatschap juridisch bij te staan.

Pas later ontdekte ik dat Angelique Kunst, inmiddels werkzaam bij het Algemeen Dagblad, ook bij de NVJ aan de bel had getrokken. Dat was kennelijk ook de reden dat ik nooit iets terug hoorde van het NVJ op mijn rechtshulpverzoek. Korte tijd later werd ik zonder pardon geroyeerd door de NVJ. Zonder enige vorm van wederhoor. “Tja, ‘woke’ is nu eenmaal een onderdeel geworden van journalistiek Nederland.”

Kamps stuurde, nadat hij bij de politie in Hengelo ontdekte dat Angelique Kunst aangifte had gedaan wel een brief naar Dagblad Tubantia waarin hij ‘sorry’ zegt voor de fout. ‘Ik ben er niet verantwoordelijk voor en ook niet eindverantwoordelijk. Maar het spijt mij als mede-initiatiefnemer wel dat die fout is gemaakt. Het bleek miscommunicatie tussen de redactie en een vormgeving die vanuit het buitenland de geshopte afbeelding maakte. Hij moest bij de kop van mijn column “Angelique Kunst komt onder vuur” een passende afbeelding maken en heeft dat veel te letterlijk opgevat. ‘Under fire’ is, dat werd direct duidelijk, heel erg letterlijk opgevat. Dom en volstrekt ongepast. De foto van Gerard Sanderink, die overigens toch weer online te zien is bij Dagblad Tubantia en veel andere kranten van DPG Media is dat wat mij betreft overigens ook!