DPG Media doet rector van de Radboud Universiteit onrecht aan…

close up worried man with his hand to his mouth, Censorship and prohibitions, freedom of speech concept.

Loading

Het is alsof de voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, Frits van Exter, de kritiek die hij onlangs vanuit ons onderzoeksplatform heeft gekregen op de ‘ongegrond’ verklaring van klachten over clickbait berichtgeving in regionale media,  ter harte heeft genomen. Ditmaal tikt de Raad wel degelijk een krant van de Belgische uitgever DPG Media op de vingers. Of de Gelderlander de toegezegde rectificatie doorplaatst in ALLE kranten, zoals men dat wel doet bij de publicatie van clickbait is nog maar zeer de vraag. Artikelen, zoals over de rector, worden gewoonlijk geplaatst in vrijwel alle DPG-kranten: waaronder het AD, Volkskrant, Parool, Trouw en bijna alle regionale kranten. 

WAARSCHUWING: in dit bericht is gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI)

De Raad voor de Journalistiek concludeert dat de berichtgeving van De Gelderlander over de voormalig rector van de Radboud Universiteit, Han van Krieken, onjuist en tendentieus was. Volgens de raad klopte het beeld dat vorig jaar werd geschetst niet.

Van Krieken stapte een maand voor zijn pensioen op, na publicaties waarin werd gesteld dat hij zich enkele jaren geleden schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook de NOS berichtte destijds over de kwestie. Van Krieken diende in april een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Hij vond de artikelen onzorgvuldig en stelde dat zijn reputatie hierdoor onevenredig was beschadigd.

In zijn verdediging erkende Van Krieken dat hij destijds twee opmerkingen had gemaakt die mogelijk als seksueel opgevat konden worden, maar benadrukte dat dit iets anders is dan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Wat gebeurde er?

Een van de voorvallen waarover werd geschreven, vond plaats op een wintermarkt in 2017. Van Krieken maakte daar een opmerking over een product van bont bij een kraam. Hij refereerde aan kunstenares Tinkebell, bekend van een tas gemaakt van haar kat, en vroeg: “Heb je die van je eigen poes gemaakt?”

Daarnaast merkte Van Krieken op dat De Gelderlander niet had vermeld dat hij enkel een niet-publieke waarschuwing kreeg, de lichtste sanctie van de universiteit. Volgens hem had dat detail de ernst van de situatie beter genuanceerd.

Conclusie van de Raad

De Raad voor de Journalistiek stelde Van Krieken in het gelijk en adviseerde De Gelderlander om de conclusie van de raad volledig of samengevat te publiceren. De krant heeft toegezegd dit te doen. Bovendien heeft de hoofdredacteur Van Krieken een e-mail gestuurd met excuses.