Steeds vaker maakt onderzoek duidelijk dat Raden van Toezicht falen als het gaat om opvolging van meldingen van grensoverschrijdend gedrag in het geval het de eigen directies of bestuurders betreft. Opvallend is hoe steeds vaker bij schandalen zoals binnen de publieke omroep het bij wet geregelde toezicht faalde. Ons platform heeft onderzoek gedaan naar de verwijten aan het adres van de voorzitter van de Raad van Toezicht op het CBR. Professor Erwin Muller negeerde structureel meldingen van integriteitsschendingen door de tweehoofdige directie van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Zo blijkt uit documenten die in ons bezit zijn.
Wie is professor Erwin Muller?
Professor Erwin Muller is een Nederlandse expert op het gebied van veiligheid, crisismanagement en bestuurskunde. Hij is hoogleraar Veiligheid en Recht aan de Universiteit Leiden en decaan van de Faculteit Governance and Global Affairs. Daarnaast is hij voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), een onafhankelijke instantie die onderzoek doet naar ongevallen en incidenten in Nederland om lessen te trekken en de veiligheid te verbeteren.
Erwin Muller heeft een brede achtergrond in het adviseren van overheden en organisaties op het gebied van risico- en crisisbeleid. Zijn expertise bestrijkt onder andere rampenbestrijding, nationale veiligheid en de juridische aspecten van veiligheid. Zijn werk wordt gekenmerkt door een wetenschappelijke benadering gecombineerd met praktische toepasbaarheid.
Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barbara Visser, heeft per 1 oktober 2021 de heer prof. mr. dr. Erwin Muller benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van het CBR.
Structureel negeren van meldingen grensoverschrijdend gedrag directie CBR
In 2022 en 2023 ontvangt de voorzitter van de Raad van Toezicht van het CBR meerdere meldingen over ernstige misstanden en integriteitsschendingen vanuit de directie van het CBR.
Jan Jurgen Huizing, directeur Bedrijfsvoering, en Alexander Pechtold, algemeen directeur, wordt verweten dat zij persoonlijk betrokken zijn bij meerdere incidenten en meewerkten aan structurele misleiding van jongeren die het rijbewijs willen halen. Zo is het verwijt dat de directie van het CBR de Tweede Kamer bewust van foute data voorziet en problemen binnen het ICT platform verzwijgt door klokkenluiders te provoceren en sancties op te leggen.
Tot vier keer toe legt de voorzitter van de Raad van Toezicht van het CBR in 2022 en 2023 aan hem gerichte schriftelijke burgermeldingen naast zich neer. Dat blijkt uit documenten die onze onderzoeksredactie onder andere van slachtoffers en op basis van de Wet Open Overheid heeft verkregen.
Onrecht informeert professor Erwin Muller per brief
Inmiddels is de voorzitter van de Raad van Toezicht door Onrecht.nl geïnformeerd over de eerste bevindingen van ons onderzoek. In de brief wordt de voorzitter van de Raad van Toezicht van het CBR op de hoogte gebracht dat de kwestie, waarbij hij persoonlijk betrokken is, mogelijk in gedramatiseerde vorm onderwerp voor een aflevering van het tv-programma Onrecht zal zijn.