Wat ging er mis binnen overheidsinstanties bij kindermishandeling in Vlaardingen?

Bij de kindermishandeling in Vlaardingen ging er veel mis. Het meisje meldde herhaaldelijk de mishandelingen door haar pleegouders, maar werd niet serieus genomen door de betrokken instanties. Ondanks duidelijke signalen werd er onvoldoende toezicht gehouden, en waarschuwingen van het kind werden genegeerd. Hierdoor escaleerden de mishandelingen, met ernstig letsel tot gevolg. Het gebrek aan coördinatie en prioriteitstelling binnen het jeugdbeschermingssysteem heeft geleid tot deze tragische situatie, wat nu leidt tot kritische evaluaties van de rol van de instanties.

Het 10-jarige meisje uit Vlaardingen werd in mei 2024 met ernstige verwondingen opgenomen nadat ze herhaaldelijk melding had gemaakt van mishandeling door haar pleegouders. Ondanks signalen en meldingen ondernamen instanties geen actie.

Experts benadrukken het belang van luisteren naar kinderen en het VN-Kinderrechtenverdrag benadrukt hun recht op bescherming, herstel en inspraak. Het nalaten van passend toezicht heeft ernstige gevolgen gehad. Defence for Children Nederland roept op tot betere bescherming en onderzoek in situaties van mogelijke kindermishandeling.

Volgens artikel 19 van het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen recht op bescherming tegen mishandeling, verwaarlozing en misbruik, ongeacht hun verblijfplaats, zoals in een pleeggezin. Experts benadrukken dat jeugdbeschermingsinstanties beter naar kinderen moeten luisteren, ook als ouders of pleegouders een positieve indruk geven. Voortdurend toezicht en grondige onderzoeken zijn cruciaal om meldingen serieus te nemen. Artikel 20 garandeert bovendien bijzondere bescherming voor kinderen die niet in hun eigen gezin opgroeien. Het negeren van signalen kan, zoals in deze zaak, ernstige gevolgen hebben.

Kinderen die slachtoffer zijn van geweld, mishandeling, of uitbuiting hebben recht op herstel en passende hulp, zoals vastgelegd in artikel 39 van het VN-Kinderrechtenverdrag. De overheid moet ervoor zorgen dat deze ondersteuning beschikbaar is. In de zaak van het 10-jarige meisje uit Vlaardingen verklaarde de officier van justitie dat ze waarschijnlijk levenslang intensieve zorg nodig zal hebben door de mishandelingen. Daarnaast bepaalt artikel 12 dat kinderen een stem hebben in beslissingen die hen aangaan, en dat hun mening serieus moet worden genomen bij het bieden van hulp.